Sicilského chrta považují za nejstarší plemeno. Zrodilo se ve stínu Etny

Starobylé málopočetné plemeno cirneco dell´Etna pochází z italského ostrova Sicílie. Na první pohled zaujme křehkým, půvabným a elegantním vzhledem. Nenechte se však zmást, cirneco je naopak velmi odolný pes. Dnes se mu také říká sicilský chrt.
Zdroj: iDnes.cz
Zobrazit celý článekPodobné články
Pelargonie, lidově muškáty, jsou stálicemi letních zahrad, teras, balkonů i oken. Zkuste je letos po vzoru magazínu DOMA Dnes použít netradičně, třeba jako součást útulného posezení. Ne nadarmo se v době covidu staly právě zahrady oázou klidu, místem pro načerpání nových sil a relax v těsném kontaktu s přírodou...
Zdroj: iDnes.cz
Šarplaninský pastevecký pes či šarplaninec je pracovní plemeno, které má svůj původ v pohoří Šar Planina, po kterém získal své pojmenování. Zeměmi původu jsou oficiálně Srbsko a Severní Makedonie, nicméně šarplaninec se v průběhu staletí formoval téměř po celém Balkánském poloostrově...
Zdroj: iDnes.cz
Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách. Zpětně přiznává, že jeho pomocná mise byla často už po dvanácté. Majitelé byli naprosto bezradní, bez zkušeností a znalostí z oboru. Osvěžujícím kontrastem každého dílu je vždy návštěva u některého z kuchařů, kterého si cení. Jako k ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Britští vědci si posvítili na plemeno, které v Británii zažívá ohromnou vlnu popularity, přestože je dokázáno, že právě mops patří mezi plemena psů s nejnižší střední délkou života. Kvůli dlouhodobému a cílenému šlechtění jsou častěji nemocní než jiná plemena a řada z nich život doslova protrpí...
Zdroj: iDnes.cz
Jako malý kluk měl dva sny: šéfovat v kuchyni své restaurace a stát se spisovatelem. V roce 2017 se dvěma společníky otevřel restauraci Sůl a řepa, která se záhy stala pádným důvodem, proč přijet do Strakonic. A teď Pavel Drdel vydává svou Postní kuchařku, kde se dočtete nejen to, jak vařit bez masa, ale také jak fermentovat nebo jak v kuchyni šetř ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Pořízení skleníku neuspěchejte. Nejde o malou investici, ovšem správně zvolený vám výrazně pomůže v pěstování a zároveň se může stát i vizuálně zajímavou a výraznou součástí vaší zahrády. Teprve až mu na ní vyberete vhodné místo, začněte řešit typ a velikost...
Zdroj: iDnes.cz
Život ve vodě vznikl, proto je voda přirozeným biotopem pro řadu bezobratlých. Pro představu, kdo se třeba v řece či rybníku pohybuje po hladině i pod ní, přinesli pár příkladů entomologové Petr Šípek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Dominik Vondráček z Národního muzea v rámci Velké výstavy bezobratlých. Projektu Přírodovědci.cz, který ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Na Míru je kutilský pořad, který se pokouší vtipnou formou spojit jméno herce Jaromíra Noska s tím, že se osvědčuje jako zručný kutil. Rád pracuje se dřevem a ve svých krátkých ukázkách předvádí, jak si práci v dílně zjednodušit a zefektivnit...
Zdroj: iDnes.cz
Zahrada v plném květu je nejkrásnější, o tom není sporu. A vy stále ještě máte čas vysít či vysadit kromě trvalek i letničky a dvouletky, abyste si i letos mohli užít jejich nádherných květů. A to jak venku, tak i doma ve váze, radí letní speciál časopisu Rytmus života...
Zdroj: iDnes.cz
Vermikompostér, který lze mít celoročně někde na chodbě či v bytě, už určitě znáte. V Austrálii používají i variantu zapuštěnou do země, takže žížaly dostávají k dispozici velkorysý venkovní výběh. Postarají se až o 15 kg bioodpadu za týden i průběžné hnojení rostlin v okolí...
Zdroj: iDnes.cz
Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by však napadlo, že nejtěžší chvíle nezažila při natáčení soutěže, ale až dávno po ní – v době, kdy se oblíbený pekařský pořad vysílal...
Zdroj: iDnes.cz
Podle statistik skončí každý rok 50 milionů tun banánů v popelnici. A to jenom proto, že se jejich slupka začíná zabarvovat dohněda, a tím působí na první pohled jako zkažené zboží. Přitom jsou banány stále jedlé. Jak plod hnědne, přeměňuje se v něm velká část škrobu na cukry, což z něj dělá vynikající přírodní zdroj sladké chutě. ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Když se Klára Řezníčková dostala na stáž do kuchyně pětihvězdičkového hotelu, okamžitě zjistila, že tohle je přesně to, co chce dělat. Původně přitom studovala vysokou školu. Místo bankéřky se ale stala šéfcukrářkou vyhlášené pražské restaurace...
Zdroj: iDnes.cz
Dva luskouni krátkoocasí – sameček Guo Bao a samička Run Hou Tang – přicestovali z Tchaj-wanu do Prahy už před měsícem, ovšem teprve v neděli jim skončila karanténa a mohli se představit veřejnosti. K vidění jsou tito pozoruhodní savci s tělem pokrytým šupinami v noční expozici pavilonu Indonéská džungle...
Zdroj: iDnes.cz
Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení s tím, jak to často funguje dnes, kdy gastronomie pokročila. V pořadu Jak to bylo, šéfe? si tentokrát užil vaření se specialistou na asijskou kuchyni Antonínem Bradáčem...
Zdroj: iDnes.cz
V sobotu večer Česká televize odvysílala finále druhé řady soutěže Peče celá země, z nějž se jako vítězka domů vrátila Martina Kynstlerová z Přerova, která sladké i slané pečení prostě miluje. „Šla do toho lidsky, na nic si nehrála a překonala sama sebe,“ řekl k její výhře porotce Josef Maršálek...
Zdroj: iDnes.cz
I bez odborných znalostí meteorologů si troufáme tvrdit, že se oteplí nejpozději v létě a sluneční paprsky vytáhnou ven příznivce grilování. Češi jsou totiž jak národem pivařů, tak oddanými vyznavači rozžhavených roštů. Snad proto, že masité pochutiny na nich připravené jdou k té vymazlené „zrzavé vodě“ tak dobře. ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes večer. Zda vyhraje ambiciózní perfekcionistka Jana, Lucie s klidnou taktikou maratonce, či roztomile bezprostřední Martina nebylo jasné do poslední chvíle...
Zdroj: iDnes.cz
Herec Jaromír Nosek se projevuje v televizi Prima jako poměrně zručný kutil a ovládá práci (nejen) se dřevem. Tentokrát ukázal, jak prostřít svému pejskovi jako v interhotelu. Vyrobil speciální krmnou stanici, která bude sloužit jako ozdoba interiéru...
Zdroj: iDnes.cz
Zahrada, na jejíž podobě se výrazně podíleli sami majitelé, má nejen promyšlenou venkovní kuchyni a dětské hřiště. Celoroční sauna navazující na biotop, k níž se přeběhne ze zastřešené terasy domu po dokonalém sametovém trávníku, a zelené střechy fungující jako přirozená klimatizace jsou také velmi inspirativní. ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Pasta Fidli je projekt, který se pokouší dokázat, že je možné skloubit komerční podnikání s možností zaměstnávat lidi, které jsou znevýhodněné na trhu práce. Pro všechny bylo nejobtížnější překonat období covidu-19. Specializují se na výrobu čerstvých těstovin a během pandemie jim odpadla většina odběratelů z gastronomického oboru. ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Lucie je cestovatelka. A rozhodla se, že z každé země, kterou navštíví, přiveze vzoreček písku, aby jí probouzel vzpomínky na návštěvu. Prostě suvenýr. Jenže když se sbírka začala rozrůstat, musela vyřešit, jak ji uskladnit. V rámci výzvy Staňte se kutilem iDNES.cz prozradila, jak to udělala...
Zdroj: iDnes.cz
Stačilo pár opravdu pěkných dnů a tráva začíná v leckterých zahradách majitelům přerůstat nejen přes hlavu, ale i přes okraje záhonů, záhonků či rabátek kolem stromků nebo skupin keřů. A to bez ohledu na to, jestli jsou lemované pásovinou či obrubníky...
Zdroj: iDnes.cz
V pražské zoologické zahradě v budoucnu vyroste nový pavilon pro lední medvědy s názvem Arktida. Nahradí expozici z roku 1933, která je podle ředitele zoo Miroslava Bobka malá a zastaralá. Záměr projektu ve středu schválili radní hlavního města...
Zdroj: iDnes.cz
Po sedmnácti letech zopakovali vědci na britských ostrovech průzkum mezi motoristy, který potvrdil, že na registračních značkách automobilů je méně rozpláclého hmyzu, než bývalo dřív. Což není tak úplně dobrá zpráva. „Svět bez něj nebude takový, jak ho známe,“ varují vědci...
Zdroj: iDnes.cz
Česká republika postrádá až pět tisíc řezníků. Zájem o obor řezník-uzenář dlouhodobě klesá a řemeslo přežívá zejména díky rodinné tradici a předávání z generace na generaci. Novou vlnu zájmu se snaží učiliště zvyšovat pomocí většího zapojení žáků do praxe u soukromých firem, které zase lákají zájemce na zlepšující se pracovní podmínky a nadstandard ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Vypadá jako lopuch, chutná jako kyselé jablko, ale protože jedlé jsou jen dužinaté listové řapíky, jde o zeleninu. Řeč je o reveni kadeřavé, kterou všichni známe spíš pod názvem rebarbora. A její čas již brzy přijde. Řapíky se totiž sklízejí zásadně jen na jaře, kdy ještě nejsou tak kyselé...
Zdroj: iDnes.cz
Zdeněk Pohlreich v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vzpomíná na stará natáčení, ale zároveň míří do restaurací, jež jsou opakem dřívějších hospodských průšvihů. Zatímco tenkrát museli zvukaři Pohlreichovy jadrné komentáře často vypípávat, v nové řadě toto odpadá. Televizní šéf přichází za excelentními kuchaři, kteří svou prací odrážejí posun gastron ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Mnozí lidé pampelišku považují za plevel, je jí všude plno, roste odvážně na každé louce, zahrádce, po příkopech, na rumištích nebo ve strži, cpe se do udržovaných trávníků. Naši předci ale moc dobře věděli, že i v kuchyni má své místo. Navíc přináší našemu tělu mnohé benefity. ..
Zdroj: iDnes.cz
V novém dílu cyklu Do montérek!, který můžete sledovat v televizi Prima, se zkušený řemeslník Václav Adamec vydal za rodinou, která by chtěla dotáhnout rekonstrukci svého domu. Budou předělávat vstupní chodbu včetně toalety. I při takové drobnosti, jako je pokládka dlažby, je však možné narazit na nečekané obtíže...
Zdroj: iDnes.cz
V 9. kole soutěže Peče celá země došlo doslova na lámání chleba. Protože právě pečení chleba prověřilo, jak si s tím poslední čtyři amatérské pekařky poradí, a navíc to musel být chléb plněný. V technické výzvě pak na ně čekal Dobošův dort a v kreativní minimalistický dort s překvapením uvnitř...
Zdroj: iDnes.cz
Hroši obojživelní se v Safari Parku Dvůr Králové tento týden vrátili ze zimoviště v zázemí zpět do své rozlehlé expozice s krásným přírodním jezerem, kterou návštěvníci najdou v zadní části pěšího safari. Stádo tří dospělých hrochů a čtyř mláďat lze ovšem sledovat také online...
Zdroj: iDnes.cz
Nejisté počasí snad definitivně dává Česku sbohem, slunce a příjemné teploty lákají k výletům, na které jsou nachystané i zoologické zahrady po celé zemi. Chovatelé připravili řadu novinek. Třeba v Praze jsou to vzácní luskouni, v Jihlavě další sněžný levhart, Tábor zve na klokánky rudokrké a Ostrava na posvátné hulmany, shrnuje týdeník 5plus2. ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Nedávná epidemie covidu-19 mnohé lidi zahnala na chaty a chalupy, některé přinutila splnit sliby, které dlouho hrnuli před sebou. Stejně tak to bylo u Romana, který se během nucené přestávky v práci odhodlal splnit dcerám jejich vytoužené přání – postavit jim zahradní království. Teď se jím pochlubil v projektu Staňte se kutilem iDNES.cz. ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Jak by vypadal svět bez ptáků? Ztichl by, neslyšeli bychom žádné popěvování a z korun stromů i keřů by zmizel život. „Ptáci tvoří náš svět, naše prostředí, naši kulturu, jsou naší inspirací. Najdete je ve znacích měst, států, jsou součástí uměleckých děl a hlavně jsou nenahraditelní,“ přibližuje Jaroslav Haimy Hyjánek, zoologický ředitel Safari Dvů ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Měsíc, kdy nás svými květy těší řada květin, keřů i stromů, je tu, květnová příroda je v rozpuku. Nesmíme však při vší té kráse zapomenout na pravidelnou údržbu. Například je úplně jasné, co dělat, jakmile odkvetou u nás tolik oblíbené rododendrony, které lze nazvat rostlinou měsíce...
Zdroj: iDnes.cz
Podle nové studie by výměna živočišných produktů za potraviny budoucnosti, jako jsou hmyzí bílkoviny nebo kultivované mléko, mohla snížit globální oteplování, spotřebu vody a půdy o víc než osmdesát procent. Finští výzkumníci přitom použili počítačové modelování k nalezení optimální kombinace stravy, která by splňovala nutriční potřeby a zároveň mi ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Výtvarná fotografie, která dokáže na první pohled upoutat pozornost a současně vzbudit zájem o daný živočišný druh, a napomáhá tak jeho ochraně. Takto lze z pohledu poroty vnímat vítěznou fotografii šestého ročníku soutěže nejkrásnějších fotografií přírody. Pro veřejnost budou nejen vítězné snímky vystaveny do čtvrtého září. ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Nový cyklus Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima přináší návraty do restaurací, které v minulosti navštívil kuchař Zdeněk Pohlreich ve svém putování po českých restauracích. A hlavně ke kuchařům, kteří tam tehdy působili. Mnohdy jim dal co proto. Teď se vrací na „místo činu“ a zjišťuje, zda se tam něco změnilo a zda se někdejší kuchaři někam posunul ... ..
Zdroj: iDnes.cz
V novém cyklu Do montérek!, který od května můžete sledovat v televizi Prima, ukáže zkušený řemeslník Václav Adamec, jak můžete na stavbě ušetřit, když si aspoň část prací uděláte svépomocí. V prvním dílu se majitelé pustili do vybudování podkrovního pokoje, který bude sloužit jako ložnice...
Zdroj: iDnes.cz
Rok od roku je těžší dodržet starý zvyk a políbit na prvního máje milovanou bytost pod rozkvetlou třešní. Prý se to dělá proto, aby žena zůstala krásná, přitažlivá a neuschla. Jenže vzhledem ke globálnímu oteplování kvetou stromy prostě dřív...
Zdroj: iDnes.cz
Posledních pět amatérských pekařek se utkalo už v osmém kole televizní soutěže, kde se peče jako o život. Jana, Lucie, Markéta, Martina a Veronika. Do soutěžního pečení opět daly všechno, takže svoji daň už si třeba u Veroniky asi vybrala únava...
Zdroj: iDnes.cz
Roman preferuje topení dřevem a poblíž má les, ze kterého může spoustu klestí pro toto použití domů odtahat. Z koster vyřazených kancelářských stolů a starých jízdních kol si postavil malou kárku, se kterou „odvleče“ domů na zahradu vše, co se mu právě hodí...
Zdroj: iDnes.cz
Naši předkové uměli myslet dlouho dopředu, a to nejen na sebe, ale i na svoje potomstvo. A moc dobře si uvědomovali, že nejvíc získají, když s přírodou spolupracují. Pak jsou její zdroje trvalé a obnovitelné. Prostě když necháte na přírodě, aby dělala svoji práci, začnou se dít divy...
Zdroj: iDnes.cz
Mají rostliny čich, zrak nebo hmat? Uvědomují si, kam až sahají, za čím rostou a jak vypadají? Mohou spolu komunikovat? A dá se jejich vzájemné chemické varování považovat za spolupráci? Nad tím se zamýšlí Iva Mozgová z Ústavu molekulární biologie rostlin, která ve své laboratoři tak trochu „týrá“ rostliny, aby zjistila, jak se vypořádají se strese ... ..
Zdroj: iDnes.cz
Jaro už je v plném proudu a my často nevíme, kam na zahrádce dřív skočit. Poté, co se v březnu probudily sněženky či bledule, nás čeká osm měsíců, kdy se budeme těšit z krásy kvetoucích rostlin. Chcete-li, aby vaše zahrada hrála po celou dobu barvami, osázejte ji druhy podle kalendáře magazínu DOMA Dnes...
Zdroj: iDnes.cz
Jsou nenápadní, takže je většina z nás v životě neviděla na vlastní oči a jsou to pro nás „prostě nějací hmyzáci“. Přitom jsou hmyzí druhy nepostradatelnou součástí naší přírody a často mají fascinující schopnosti. Jako třeba cvrček polní, jehož Česká společnost entomologická vyhlásila hmyzem roku 2022...
Zdroj: iDnes.cz