Maaxi.cz

Díky předsednictví jsme ukázali, že nejsme na periferii Evropy, míní Bek

Za necelý měsíc přestane být Česko předsedající zemí EU a funkci předá Švédsku. Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) v roli moderátora obstálo a získalo si také respekt. Myslí si, že Evropa se stala solidárnější i modernější, co se týče pohledu na energetiku. Každé předsednictví má podle Beka i poměrně dramatické finále. Kvůli Maďarsku je situace hodně vypjatá, řekl v Interview ČT24.  

Mohlo by vás zajímat

Ukradli nám obraz! Poděkování lupičů, nacističtí okultisté a Spider-Man. Největší loupeže umění v historii

Před 30 lety se po tříměsíčním pátrání do muzea v Oslu vrátil ukradený obraz Výkřik. Ikonická malba Edvarda Muncha ale samozřejmě není jediným uměleckým dílem, které se stalo obětí loupeže.

Železniční koridor na Moravu stojí, vlak v Pardubicích usmrtil člověka

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Provoz na železničním koridoru na Moravu je kvůli vyšetřování nehody přerušený. Nehoda se dotkla provozu regionální i dálkové dopravy. V úseku mezi Pardubicemi a Kostěnicemi jezdí autobusová náhradní doprava, uvedly České dráhy na webu.

Politolog se zkušeností z ministerstva zdravotnictví má ve vládě řešit vědu

Marek Ženíšek, který se má podle TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v minulosti prokázal, že je skutečný politický univerzál. Byl čtyři roky náměstkem na ministerstvu spravedlnosti, pak rok i prvním náměstkem na ministerstvu zdravotnictví a aktuálně vede zahraniční výbor Sněmovny.

Setkání u holého stolu: Čínský prezident si v Paříži vyslechl, že EU si nenechá líbit diskriminační praktiky

Když před pěti lety hostil francouzský prezident Emmanuel Macron svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga, přivítal ho na zámku ve Versailles s okázalou pompou. Od té doby ale vztahy mezi Francií a EU na jedné a Čínou na druhé straně výrazně ochladly. V Elysejském paláci se v pondělí u holého stolu odehrála slovní výměna, při které každá strana říkala, ...

Mistrovství v hokeji ovlivní Prahu i Ostravu. Dopadne na dopravu i bezpečnost

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května do neděle 26. května bude Česko hostit hokejové mistrovství světa. Šampionát nezmění život jen hokejovým fanouškům, ale všem, protože ho budou provázet velká bezpečnostní opatření a změny v dopravě.

Přes 200 škol na Slovensku dostalo výhrůžky pumovým útokem, úřady reagují

Více než 200 škol na Slovensku dostalo výhrůžky pumovým útokem, informovalo slovenské policejní prezidium. Ohlásilo zavedení blíže neupřesněných opatření, aby nedošlo k ohrožení na životech či majetku. Podle slovenských médií podobné výhrůžky dostala i jedna z bank.

ŽIVĚ: Policie k bezpečnostním opatřením při mistrovství světa v hokeji

Na tiskové konferenci policie mluví o bezpečnostních opatřeních při mistrovství světa (MS) v ledním hokeji náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch, pražský policejní ředitel Petr Matějček, moravskoslezský ředitel Tomáš Kužel, prezident organizačního výboru MS Petr Bříza a vedoucí bezpečnostního oddělení MS Miloš Benda. ...

Ženu usmrtilo vlastní auto, přimáčklo ji na plot. Zřejmě ho špatně zabrzdila

V Nižboru na Berounsku v pondělí zemřela devětasedmdesátiletá řidička, kterou přimáčklo k plotu vlastní auto. Seniorka vůz zřejmě špatně zabrzdila a auto se poté samovolně rozjelo.

Proti euru, Green Dealu i migračnímu paktu. Co říkají eurolídři před volbami

Přesně za měsíc se v Česku otevřou volební místnosti a lidé vyberou 21 europoslanců, kteří je dalších pět letech budou zastupovat v Bruselu a Štrasburku. MF DNES při této příležitosti oslovila lídry kandidátek, které mají podle průzkumů šanci do europarlamentu projít, s dotazy na hlavní témata kampaně: euro, migraci a Green Deal. ...

Policisté pátrají po muži ve špatném psychickém stavu, vlastní střelné zbraně

Pražští policisté od pondělí pátrají po šestapadesátiletém Robertu Wolfovi, který odešel neznámo kam a je ve špatném psychickém stavu. Muž čelí několika exekucím a vlastní střelné zbraně.

ANO se brání, že nenahrává Rusku, zatímco pro Babiše je muniční pomoc Ukrajině jen obří PR akce

Andrej Babiš se snaží prokázat, že hnutí ANO není protiukrajinské, jak to vypadá z mnoha vystoupení jeho představitelů. Chatrnost této obrany narušují jejich výroky a činy vyznívající zcela opačně. Patří mezi ně zpochybňování české muniční iniciativy pro Ukrajinu, ale nejen to.

Předsednictvo TOP 09 navrhlo na ministra pro vědu Ženíška

Marek Ženíšek má být podle předsednictva TOP 09 novým ministrem pro vědu a výzkum. Návrh musí ještě schválit výkonný výbor strany, který rozhodne ve čtvrtek. Ženíšek nahradí Helenu Langšádlovou. TOP 09 původně chtěla na post dosadit Pavla Tuleju, ten se ale nominace vzdal.

Německá prokuratura nechala prohledat kanceláře europoslance AfD Kraha kvůli čínské aféře

Německé Spolkové státní zastupitelství nechalo v úterý ráno prohledat bruselské kanceláře německého europoslance za Alternativu pro Německo (AfD) Maximiliana Kraha. Krok souvisí s podezřením dlouholetého Krahova spolupracovníka ze špionáže pro Čínu. Zastupitelství uvedlo, že Evropský parlament s akcí souhlasil. Podle Kraha se krok dal očekávat. ...

Putin v Kremlu složil přísahu a popáté se ujal prezidentského úřadu

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v kremelském Andrejevském sále oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu. Putin v březnu dle očekávání s přehledem vyhrál volby, které ale podle kritiky Západu byly nesvobodné a chyběla mu v nich sk ...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most, který vystavělo po anexi Krymu. Tvrdí to ukrajinská bezpečnostní poradenská společnost Molfar. Podle něj by se Ukrajina nyní měla zaměřit na železniční tratě, kterými chce Rusko propojit Krym s ruským vnitrozemím.

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech, když stejně starý řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení a prorazil betonová svodidla. Mladý muž je podezřelý z usmrcení z nedbalosti.

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na bok. Jelikož vozidlo prorazilo svodidla, omezuje provoz v obou směrech, řidiči mohou využívat pouze odstavné pruhy. Složky IZS vyprošťují řidiče.

Bude to krvavý boj. Operace v Rafáhu má dorazit Hamás, hrozí scénář Fallúdža

Na plnohodnotnou pozemní operaci v Rafáhu, který izraelská armáda označuje za poslední baštu Hamásu, je vše připraveno. Podle expertů čeká armádu tvrdý odpor, bojovat se bude nejen na zemi a ve vzduchu, ale také v síti podzemních tunelů. Velkým problémem je obrovský počet civilistů v oblasti, následků nedokonale naplánované operace se obává i Washi ...

Opilý řidič zběsile ujížděl policii. Chtěl jsem se pobavit, řekl při dopadení

Divokou noc zažili minulý týden policisté ze Žamberka na Orlickoústecku. Tu jim zařídil řidič, kterého se při silniční kontrole smažili zastavit v Dlouhoňovicích. Muž sice poslechl, ale poté, co hlídka vystoupila z auta, šlápl na plyn a začal ujíždět. Toto zopakoval na dvaceti kilometrech pronásledování několikrát.

Bývalý šéf Ústavního soudu Rychetský podpořil před volbami Zelené

Zelené podpořil před volbami do Evropského parlamentu bývalý šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle jeho dopisu, který na tiskové konferenci přečetla jednička eurokandidátky Johanna Nejedlová, nebude váhat Zelené volit.

S chronickou únavou žije 50 tisíc Čechů, lékaři ji ale často ani nepoznají

V Česku žije zhruba 50 tisíc lidí s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS). Jen třetina z nich se ale setkala s lékařem, který má s takovým onemocněním zkušenosti. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky v úterý představil Nadační fond Neúnavní. Výzkum podle organizace ukazuje na nedostatečnou pozornost ze strany státu, onemocnění totiž není v Česku u ...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude nutné podstupovat sterilizaci. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je návrh zákona, který nebude podmiňovat změnu pohlaví operací, už dva roky připravený. Dosud na něm nebyla ale politická shoda.

Řidič místo semaforu sledoval zasahující policisty, málem přejel chodce

Zapnuté majáky stojícího policejního vozu zaujaly řidiče v Brně natolik, že přestal dávat pozor na to, co se děje před jeho vlastním autem. Přehlédl tak červenou na semaforu a vjel na přechod pro chodce ve chvíli, kdy po něm zrovna kráčelo několik lidí. Situaci, která se obešla bez zranění, zachytily kamery.

Neznámý Alfons Mucha: Hrdý Čechoslovák fotografoval krásné ženy i „duchy“

Věhlas Alfonse Muchy sahá daleko za naše hranice. Jeho potomci „vrací“ Muchu Čechům a Moravanům. Již třetím rokem se můžete vydat v jeho stopách po takzvané Muchově stezce. Letos se legendární český malíř představí v nečekané poloze – jako fotograf.

Žákům v Berlíně se vymkla tiktoková výzva s dušením. Dívka upadla do bezvědomí

Na berlínské základní škole Hunsrück ve čtvrti Kreuzberg dva žáci škrtili dívku tak dlouho, až skončila v bezvědomí. Údajně se totiž zapojili do výzvy, kterou našli na sociální síti TikTok. Spočívá v tom, že její účastníci dusí sebe nebo někoho jiného, nahrávají to na mobilní telefon a poté zveřejní na internetu. Dívka zkolabovala a byla hospitaliz ...

Putin se na okázalé inauguraci ujme dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v čele země. Volby vyhrál letos v březnu poté, co v roce 2022 zahájil invazi na Ukrajinu a za své vlády zničil jakoukoliv politickou opozici. Právě kvůli ruské válce a stavu demokracie v zemi se inaugurace nezúčastní zástupci Česka, Německa ani Evropské u ...

Do penze brzy odejde mnoho všeobecných sester, varuje expert na péči o seniory

Česko stárne. Důchodců přibývá a na trh práce přichází stále méně mladých lidí. Zvládne Česko nepříznivý demografický vývoj? Bude se mít o staré lidi kdo starat? A pomohou v sociálních službách Ukrajinci nebo roboti? V Rozstřelu o tom hovořil Matěj Lejsal, expert na systémy sociální a zdravotní péče a ředitel Sue Ryder v pražské Michli. ...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání vlády. V úterý ráno to oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Vláda premiéra Donalda Tuska se má sejít v Katovicích.

Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení

Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího papeže Benedikta XVI. Náprsní šperk v podobě kříže na řetízku možná brzy vrátí zpět do kostela v bavorském Traunsteinu.

V lese shořelo porsche. Řidič pod vlivem drog zabloudil, vůz chytl od jiskry

Řidič s autem Porsche Cayenne zabloudil v pondělí u Dačič na Jindřichohradecku do lesa, kde po ztrátě pneumatiky jeho vůz kompletně shořel. Měl štěstí, že vyvázl bez zranění a zároveň že se oheň nerozšířil do okolí. Zároveň však byl šofér pozitivně testovaný na drogy.

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl vylézt na zeď plzeňské radnice a ukrást z ní vlajku. Zavěsil se ale na konstrukci zvonu, ta se s ním utrhla a výtržník tvrdě dopadl z několika metrů na zem.

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené toalety pro muže a ženy. Opatření se má týkat například kanceláří, restaurací či obchodních center. Podle státní tajemnice pro ženy a rovnost Kemi Badenochové je cílem zamezit šíření toalet, jejichž užívání není omezeno pohlavím. ...

Operace nebude podmínkou úřední změny pohlaví, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) s platností od poloviny roku 2025 zrušil sporné paragrafy občanského zákona týkajícího se úřední změny pohlaví. Podle rozhodnutí soudu již nebude nutnou podmínkou operace. Politici musí přijmout novou úpravu. Na ÚS se obrátil člověk, který je úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, avšak nehodlá podstoupit chirurgický ...

Zlámalová vysvětluje: Česko z členství v EU těží, czexit by znamenal zchudnutí až o 40 procent

Česko slaví 20 let v Evropské unii a ze členství kromě volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu těží i finančně. Za dvě dekády jsme v čistých příjmech získali z EU přes bilion korun. I navzdory tomu by přibližně 40 procent Čechů v referendu hlasovalo pro vystoupení z Evropské unie. Hlavní komentátorka mediálního domu CNC Lenka Zlámalová však v ...

Izraelské jednotky bojují na východě Rafáhu, mají pod kontrolou hraniční přechod

Izraelská armáda oznámila, že má pod kontrolou palestinskou stranu hraničního přechodu Rafáh a také místní klíčovou silnici. Hranice s Egyptem je kvůli tomu uzavřená. Armáda také oznámila, že její jednotky operují v oblastech na východě Rafáhu. Během noční operace bylo zabito asi dvacet ozbrojenců a vojáci podle armády našli tři „významné“ tunelové ...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu. Humanitární pomoc stojí

Izraelská armáda ráno potvrdila zprávu z noci, že má pod kontrolou palestinskou stranu hraničního přechodu Rafáh, který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem. Hraniční přechod je kvůli tomu zavřený, sdělila jeho správa agentuře Reuters. Agentura AFP napsala, že dál pokračovaly izraelské údery, podle palestinských úřadů ovládaných hnutím Hamás zemřeli v jej ...

Hasiči kvůli dešti řešili desítky zásahů. D1 zaplavilo bahno, na D7 bourala auta

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často odstraňovali popadané stromy. Dálnici D1 už v pondělí zaplavilo bahno, pokryly ji také větve. Kvůli hustému dešti ráno na D7 před Prahou havarovala tři auta, na místě se tvoří kolona. Podle meteorologů v některých místech napršelo i 50 milimetrů. ...

Lov na lišku. Čína cílí podle Američanů skrze vládní operaci na disidenty žijící v zahraničí

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě je mimo jiné opět spojená s obavami ohledně vlivu asijské velmoci v demokratických zemích. Znepokojení nevyvolávají jen obchodní praktiky Pekingu, ale také špionáž či zásahy proti disentu. Takových případů je například ve Spojených státech amerických ze strany Číny rekordní počet – FBI zahajuje n ...

Po stopách češtiny: Máme rádi koření a bylinky. V lihu

Do alkoholu a jeho názvů jsme tady zabředávali už dřív, ale dostali jsme chuť na další rundu. Dáte si s námi?

Heineken Balaton Sound odhaluje 20 posledních jmen našlapaného programu a detaily o Boat parties

Velkolepý open-air festival Heineken Balaton Sound je jedním z nejpřístupnějších a nejnavštěvovanějších evropských festivalů pro milovníky prvotřídní elektronické hudby. Dnes odhaluje finální program! Na nádherném břehu jezera Balaton v maďarském Zamárdi se od 3. do 6. července 2024 představí Sama Adbulhadi, Laidback Luke, HoneyLuv, Henri Bergmann ...

Viliam Buchert: Lhát už nemá smysl. Vojáci NATO, včetně českých, na Ukrajině jsou. A bude jich přibývat

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět hnul žlučí ruskému režimu i evropským chcimírům. V rozhovoru pro týdeník The Economist připustil, že pokud by Rusové prolomili frontovou linii (což se ale na některých místech stalo už před několika týdny) a Kyjev požádal o pomoc, byly by na Ukrajinu vyslány západní pozemní jednotky. Ale z armád NATO jsou ...

Zástupci firem chtějí, aby stát vyjmul část benefitů z daňového stropu

Dvě pětiny firem od začátku roku omezily zaměstnanecké benefity. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory mezi jejími členy. Učinily tak kvůli lednovému zavedení stropu na daňové zvýhodnění benefitů. Vláda ho nastavila na polovinu průměrné mzdy ročně, tedy asi na 22 tisíc korun. Zástupci firem nyní po státu chtějí, aby část benefitů z daňového stro ...

Válek chce zdražit limonády. Speciální daň ale nastoluje zásadní otázku: Má stát vychovávat občany?

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) opětovně vykopal téma speciálního zdanění slazených nápojů, které by mohlo vyvolat jejich zdražení o více než 5 korun za litr. Stihnout to prý chce ještě v tomto volebním období.

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení rizik a krizí v zemědělství pro pěstitele, jejichž produkci poškodil mráz, předloží vládě lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný. Ovocnářům chce vyjednat podporu zhruba 200 milionů korun, o další pomoc už požádal Evropskou komisi. ...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat možností, že by se novým ministrem stal šéf zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek. „Je jedním z těch, kteří jsou teď ve hře,“ řekl v pondělí iDNES.cz člen nejužšího vedení TOP 09, který si nepřál být jmenován, a později to v České televizi potvr ...

Požádat o dotaci na opravu starého domu je komplikované. Zatím lidé chtějí dvě miliardy

O státní příspěvek na opravu staršího domu požádalo zatím přes dva tisíce domácností. V součtu chtějí dvě miliardy korun. Zájem o dotace se postupně zvyšuje, přičemž znějí stížnosti na komplikované podávání žádostí. Někteří stavebníci se raději obrátili na specializované firmy.

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z posledních zemí Evropské unie, společně s Lotyšskem a Rumunskem, které pro úřední změnu pohlaví vyžadují sterilizaci. Změnu občanského zákoníku a vypuštění této podmínky žádali v koalici Piráti, ale premiér Petr Fiala na jednání lídrů vládních stran odmítl ...

Krev, pot a maskáče. Boj zápasníků s vojáky přinesl miliony veteránům, amatér přežil 3 kola s bojovníkem UFC

Večer, jaký v rámci bojových sportů Česko ještě nezažilo. Na akci CZ Fighters for Veterans se v ringu proti sobě postavili profesionální vojáci a policisté proti profesionálním zápasníkům. Celý večer provázely parádní duely, nikdo v ringu nevypustil ani vteřinu. Velitel výsadkářů Petr Matouš změřil své síly s profesionálem z UFC Davidem Dvořákem a ...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik ruských agentů se do diverzní akce skutečně zapojilo a jak přesně bedny s municí odpálili? Po deseti letech je jasno. MF DNES na základě policejních dokumentů popisuje průběh událostí den po dni.

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem konfliktu na Ukrajině jsou mimo jiné zbídačené miliony obyvatel. Nejtvrději situaci pociťují důchodci, invalidé a lidé z válečné zóny.