Maaxi.cz

Langtail – vylaďte a otestujte své prompty

Jednou z mých priorit je podpořit a propagovat šikovné české týmy a zajímavé nástroje. Jedním z nejzajímavějších je za mě určitě startup Langtail, který založili zakladatelé velmi úspěšného projektu Avocode.

Jejich stejnojmenný produkt Langtail, který řeší několik palčivých problémů, které trápí vývojáře AI, testuji už nějakou dobu a proto jsem udělal rozhovor s jejich CEO Petrem Brzkem, aby vám jejich nástroj představil. 

Zároveň mám pro vás jeden malý ale důležitý úkol – právě dnes představují Langtail na platformě Product Hunt – podpořte jej a dejte jim Upvote – úspěch na této známé platformě může pomoci dalšímu rozvoji. Díky.

...

Mohlo by vás zajímat

Pozor na falešné aplikace se známými ikonami. Na Androidu z vás budou chtít vytáhnout nejen přihlašovací údaje

Na Androidy útočí podvržení aplikace • Maskují se názvy a ikony světoznámých aplikací • V žádném případě aplikacím nepovolujte úplnou správu zařízení

CZ.NIC vydražil prvních 58 expirovaných domén, vyneslo mu to 30 tisíc korun

Sdružení CZ.NIC má za sebou premiéru ostrých dražeb expirovaných domén. Do aukce jich ve čtvrtek šlo celkem 611. Alespoň jedním příhozem o ně uživatelé projevili zájem v 58 případech.

Jak snížit rizika spojená s digitálním světem? Computerworld spustil nový podcast

Jak rozpoznat a reagovat na kybernetické hrozby, které se mohou objevit jak ve vašem osobním, tak profesionálním životě. Právě na toto téma se zaměřuje nový podcastový seriál magazínu Computerworld, který spadá stejně jako portál Lupa.cz pod vydavatelství Internet Info.

Je matný, jasný, prémiový, zkrátka nejlepší. Recenze OLED televizoru Samsung QE65S95D

Matný povrch známe z The Frame, tady ale díky OLED působí lépe. Vysoký jas i v běžném obsahu spolu s matným povrchem dovoluje denní sledování televize bez kompromisů. One Connect Box odvádí konektory mimo televizor, aby na stolu s TV nic nerušilo.

Optický internet se už u nás dotahuje na Wi-Fi a xDSL. Češi průměrně prosurfují 320 GB měsíčně

Český telekomunikační úřad ve výroční zprávě za rok 2023 odhaduje, že je v zemi již 4,1 milionu aktivních internetových přípojek, o 1,9 % více než v roce 2022. Přes milion jich připadá na Wi-Fi a xDSL, obě technologie ale stagnují. Totéž můžeme říct také o fixních LTE/5G sítích, které mají ...

Make-up přímo pro hokejový šampionát. Notino ukazuje při zápasech na kostce nad ledem virtuální zrcadlo

Jedním z oficiálních partnerů Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 je Notino. Ukazuje, že sport a krása jdou dohromady. Článek Make-up přímo pro hokejový šampionát. Notino ukazuje při zápasech na kostce nad ledem virtuální zrcadlo se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Twitter je definitivně pryč. Muskova sociální síť už používá novou adresu x.com

Proces přeměny Twitteru na X započatý loni v srpnu pomalu finišuje. Postupně se měnilo jméno, název aplikace i používané termíny jako tweetování, ale síť pořád běžela na původní adrese twitter.com. Ode dneška se automaticky přesměrovává na x.com. Sám Elon Musk potvrdil, že všechny klíčové systémy ...

Ivan Bartoš, Dan Vávra a Luděk Staněk na jednom pódiu. Pusťte si talk show CzechCrunche z Comic-Conu

Pět známých osobností – pět různých světonázorů – pět nerdů. Hosté CzechCrunche na popkulturní akci řešili hry, komiksy i seriály. Článek Ivan Bartoš, Dan Vávra a Luděk Staněk na jednom pódiu. Pusťte si talk show CzechCrunche z Comic-Conu se nejdříve objevil na CzechCrunch.

iPhony a iPady půjdou ovládat očima. A Apple vymyslel, jak se vyhnout nevolnosti při jízdě v autě

Apple se u svých produktů soustředí také na lidi s tělesným handicapem. Pro tyto účely je v operačních systémech iOS či iPadOS celá sekce Zpřístupnění, která dovolí přizpůsobit ovládání přístroj konkrétnímu znevýhodnění. Nyní do ní Apple přidává nové funkce, které zaujmou i běžné uživatele. Tou ...

Test OLED monitoru MSI MPG 271QRX. Má stejný panel jako Alienware, ale je o 5 tisíc dražší. Řekneme vám proč

OLEDy nové generace stále cílí především na hráče, ale už netrpí problémy při jiných způsobech používání. V čem ale stále nepřekonají LCD?

Vývojáři slibují, že se Grand Theft Auto VI nezpozdí. Potvrdili, že si ho zahrajeme 12 let od pátého dílu

Akce, honičky a zločin ve známé herní sérii baví – a pohádkově vydělávají – už přes čtvrt století. Nyní tvůrci přibližují datum vydání GTA VI. Článek Vývojáři slibují, že se Grand Theft Auto VI nezpozdí. Potvrdili, že si ho zahrajeme 12 let od pátého dílu se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Hry zadarmo, nebo se slevou: Výroční výprodej Minecraftu a Dragon Age: Inquisition zdarma

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

Retro rádio z Lega skutečně přehrává hudbu. Stačí do něj vložit smartphone a zapnout Spotify

Lego v rámci kolekce Icons připravuje novou stavebnici pro fanoušky hudby a historie. Sada Retro rádio obsahuje celkem 906 dílků, po jejichž seskládání získáte dobový analogový radiopřijímač z přelomu 60. a 70. let. Stavebnice půjde do prodeje 4. června 2024 za necelé 2400 Kč. Stavebnice ...

Spotřebitelské organizace včetně českého dTestu podaly stížnost na e-shop Temu

Čínské e-commerce tržiště Temu nedostatečně chrání spotřebitele, říká ve své stížnosti skupina evropských organizací na ochranu spotřebitelů. Jejich podání míří k dozorovým orgánům v jednotlivých členských zemích i k Evropské komisi. Za Česko je mezi stěžovateli organizace dTest.

Drahoš se chystá na Tchaj-wan řešit čipy, stát dokončuje polovodičovou strategii, OVH spustí cloud v ČR

ARM chystá vlastní AI čip. Šéf AWS končí. Nové stroje od ASML jsou moc drahé i pro TSMC. Z Číny odchází startupisté. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Verstappenovi v patách. Čech staví pro fanoušky formule 1 stovky stanů, za nocleh se tu platí desetitisíce

Petr Bouchal rozjel firmu GPtents, protože si všiml, jak strmě stoupají ceny v hotelech kolem míst, kde se jezdí závody formule 1. Článek Verstappenovi v patách. Čech staví pro fanoušky formule 1 stovky stanů, za nocleh se tu platí desetitisíce se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Vynalezl iPod a Googlu prodal termostat za miliardy. Přehrávač hudby dnes? Bez displeje a s AI, říká

Tony Fadell pro Apple změnil nejen svět hudby. V exkluzivním rozhovoru se přiznává k lásce k autům a jejich tvůrcům radí: „Nevynalézejte znovu kolo.“ Článek Vynalezl iPod a Googlu prodal termostat za miliardy. Přehrávač hudby dnes? Bez displeje a s AI, říká se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Radši zaměstnám mámu na mateřské než Gen Z. Na influencery je tlak, byl tu Divoký západ, říká Tereza Salte

Zakladatelka agentury Elite Bloggers mluví o svém podnikání, autenticitě a zodpovědnosti influencerů, TikToku nebo focení svých synů na sociální sítě. Článek Radši zaměstnám mámu na mateřské než Gen Z. Na influencery je tlak, byl tu Divoký západ, říká Tereza Salte se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Panasonic překvapil, jeden opuštěný operační systém nahradily dva nové

Když odhlédneme od kvality zobrazovacího panelu a obvodů zpracovávajících obraz, je operační systém zcela klíčovou součástí televizoru. Určuje, jak se bude chovat a jaké funkce a aplikace nabídne. Společnost Panasonic ve svých letošních novinkách udělala definitivní tečku za MyHomeScreen, v nových modelech najdete Fire OS, Google TV a… Tivo. ...

Novinky pro Linux 6.10: lepší FireWire či next-gen GPU Intel

GPU novinky ARM Panthor, AMD s RDNA3+, Intel a Xe2/Lunar Lake, ovladač NTSYNC pro rychlejší Wine/Proton až v Linuxu 6.11, rozvíjející se podpora SoC Qualcomm Snapdragon X Elite.

Stávající léky řeší pouze příznaky astmatu. Vědci jsou na cestě k léčbě, která může řešit příčiny

Je zajímavé sledovat, jak v lidském organismu všechno souvisí se vším. Například hlavní složkou hemoglobinu (bílkovina v červených krvinkách, která přenáší kyslík z plic do všech částí těla) je železo. To se podílí také na produkci energie pro některé imunitní buňky. Odborný asistent pro výzkum v ...

10 faktů o humanoidních robotech Tesla Optimus. Není čas ztrácet čas, humanoidi už se zacvičují v Gigafactory

Humanoidní roboti Tesla Optimus jsou tak trochu záhadným projektem, jehož vývoj probíhá spíše v ústraní. Tesla sice přitahuje k výrobě robotů a umělé inteligence odborníky světové úrovně, ale o těchto oblastech se mluví mnohem méně než o jejích automobilech, protože nejsou hlavním segmentem, na ...

Špičkový OLED Panasonic Z95A doplní další tři řady – Z90A, Z85A a Z80A. Všechny dostanou nový systém Fire TV

Japonský Panasonic představil své televizory pro rok 2024. Nejvyšší OLED model Z95A ukázal na veletrhu CES 2024 . Tam také oznámil , že přechází na nový operační systém Amazon Fire TV, ukázky a ...

Průlom po osmi letech. Western Digital vyrobil první 2,5" disk s kapacitou 6 TB

V říjnu 2016 Seagate jako první uvedl 2,5" disk s kapacitou 5 TB. Od té doby jej nikdo nepřekonal. Až dnes konkurenční Western Digital představil první 6TB model. Novinka je dostupná ve dvou externích variantách: WD My Passport a My Passport Ultra. První stojí 180 dolarů (5000 Kč), druhá 200 ...

Góly za statisíce. Parahokejisté fandí českým střelcům na mistrovství světa i proto, že jim pomohou

Čeští parahokejisté i ženské hokejistky jsou v posledních letech úspěšnější než muži. Vzájemně se teď podpoří díky vstřeleným gólům. Článek Góly za statisíce. Parahokejisté fandí českým střelcům na mistrovství světa i proto, že jim pomohou se nejdříve objevil na CzechCrunch.

SpaceX jako „velký tyran“. Muskova vesmírná firma neplatí účty svým dodavatelům

Podle zjištění agentury Reuters se stavební firmy snaží od SpaceX získat několik desítek milionů korun, což jsou pro Muskovu společnost drobné. Článek SpaceX jako „velký tyran“. Muskova vesmírná firma neplatí účty svým dodavatelům se nejdříve objevil na CzechCrunch.

iOS 17.5 má kuriózní problém. Do iPhonů a iPadů vrací dávno smazané fotografie. I ty, které vidět nechcete

Update na iOS 17.5 do iPhonů kuriózně vrací smazané fotografie • iCloud s iPhony synchronizuje dávno smazané položky... •...které by už měly být dávno v propadlišti dějin

Týden s technologiemi: Pozměněná realita trochu jinak a krátké setkání se Sundarem Pichaiem

OpenAI se tento týden pokusilo ovládnout mediální prostor představením nové verze svého systému umělé inteligence. Svolat tiskovou konferenci na pondělí před zahájením vývojářské konference Google I/O byl šikovný tah. OpenAI získalo 24 hodin na...

Jak do počítače nahrávat obraz z TV přes HDMI? Poradíte?

Po vzoru Netflixu. První sezonu Ondřeje Kanii ve fotbalovém Liberci zmapuje seriál na Voyo

Slovan Liberec se chce pod novým majitelem vrátit na přední příčky. Jak se mladému byznysmenovi bude dařit? Přiblíží to chystaný seriál. Článek Po vzoru Netflixu. První sezonu Ondřeje Kanii ve fotbalovém Liberci zmapuje seriál na Voyo se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Obrovský průšvih Googlu. Omylem smazal účet penzijnímu fondu s 125 miliardami dolarů

Nepříjemnou záležitost musel v minulých dnech řešit Google v Austrálii. Nedopatřením se mu podařilo smazat cloudový účet místnímu penzijnímu fondu, kde měli Australané uloženo 125 miliard dolarů. Přes půl milionu lidí kvůli chybě nemělo týden přístup ke svým financím. Dotčeným fondem byl ...

Wear OS 5 se zaměří na svou největší bolístku. Google chce prodloužit výdrž hodinek na jedno nabití

Google na akci I/O 2024 ukázal hodinkový systém Wear OS 5 • Hlavní důraz je kladen na optimalizace baterie • Systém nově dokáže využít prostor na větších displejích hodinek

Taylor Swift jede dobýt Evropu. Nad Českem jen proletí, ekonomiku Velké Británie zvedne o miliardy

Američtí swifties už balí kufry. Pro mnoho z nich je výhodnější zaletět si do Evropy na koncert největší hvězdy současného popu. Článek Taylor Swift jede dobýt Evropu. Nad Českem jen proletí, ekonomiku Velké Británie zvedne o miliardy se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Cetin s metalickou sítí nekončí. VDSL chce posunout až na 500/100 Mb/s

Cetin včera potvrdil zprávu z minulého týdne, kde oznámil srpnové uvedení symetrického gigabitového tarifu v optické síti i zrychlení uploadu na 50 Mb/s u nejvyšší tarifu na metalice. Nově však také naznačil, že s technologií VDSL či nějakým jejím nástupcem ještě má plány. „Pracujeme na novém ...

Telefony s Androidem nepůjde tak snadno ukrást a nové funkce dostanou i starší mobily

Z Androidu se stala komodita. Nejvýraznější produkt Googlu na výroční vývojářské konferenci Google I/O zůstal v pozadí. Byl vidět všude, ale během prvního dne konference se o něm téměř nemluvilo. Google neukázal žádný nový telefon, neoznámil ani...

Proč si předplatit Netflix? Třeba kvůli těmto seriálům. Všechny mají dabing nebo české titulky

Na Netflixu jsme vybrali nejlepší seriály, které mají české titulky a většinou i dabing. Vycházeli jsme z hodnocení na filmových webech a přidali i trochu svého vlastního vkusu. Naprostou většinu ...

Přes mobily loni proteklo o třetinu více dat než v roce 2022, měsíčně téměř 10 GB

Objemy přenesených dat rostou jak v pevných, tak i mobilních sítích. Pevnými přípojkami loni v průměru měsíčně proteklo 320 GB dat, což je asi o 8 % více než rok předtím. Na jednu SIM kartu s datovými službami připadá 9,8 GB dat každý měsíc, a to představuje meziroční nárůst o 37 %. Vyplývá to z Výroční zprávy ČTÚ za rok 2023. ...

Začíná třetí řada Bridgertonových! V pohádce o sexy smetánce budete od prvního dílu fandit ošklivému káčátku

Romantická bomba Netflixu je zpět s novou sérií. První čtyři díly jsou k vidění ode dneška – my už je zhlédli a fanoušky můžeme jen potěšit! Článek Začíná třetí řada Bridgertonových! V pohádce o sexy smetánce budete od prvního dílu fandit ošklivému káčátku se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Operátor posílil mobilní síť kvůli hokeji. V zaplněné O2 areně můžete stahovat rychlostí až 800 Mbit/s

Operátor O2 ve spolupráci se sesterskou firmou CETIN posílil mobilní síť v hlavní aréně, kde se v těchto dnech odehrává světový šampionát v ledním hokeji. Pražská O2 arena má za sebou kompletní výměnu technologie, která umožnila zásadní navýšení kapacity a zpřístupnila divákům síť 5G. Jako první ...

Assassin's Creed Shadows v prvním traileru představil dva protagonisty. Japonsko navštívíme v listopadu

Alternativní Ulož.to bude mazat obsah Novy a Primy. FastShare ukazuje, že domluva s televizemi je možná

Koncem loňského roku skončilo zřejmě nejpopulárnější tuzemské pirátské úložiště Ulož.to a hozenou rukavici zvedl FastShare. Konkurent oproti němu nabízí za paušál neomezené stahování a rovněž vás nechá vyhledávat v nahraných souborech. I on se však musí podřídit novým pravidlům. Spolupráce s tímto ...

V USA potvrdili první přenos ptačí chřipky z krávy na člověka. Otevírá se tím nová kapitola

Počátkem dubna jsme informovali o možném přenosu ptačí chřipky ze savce (konkrétně z krávy) na člověka. Následně se toto podezření potvrdilo, čímž se otevírá nová a dost možná znepokojivá kapitola stále se vyvíjejících chřipkových virů a jejich potenciálu vyvolat globální pandemii. Podrobnosti ...

Honor vypouští Android 15 Beta pro vývojáře. Novou verzi systému vyzkouší na modelech Magic6 Pro a Magic V2

Honor od 10. května 2024 zpřístupnil vývojářům operační systém Android 15 Beta 1. Zájemci mohou betaverzi nové verze Androidu vyzkoušet na špičkových smartphonech Honor Magic6 Pro a skládacím Magic V2. Vedle Pixelů od samotného Googlu je tak Honor jednou z prvních značek, která umožňuje zapojení do ...

Poslaly děti brzy do jeslí a říkají: Prospělo to jim i nám. A problém? Ten měla jen tchyně

Od kdy mají děti chodit do předškolních institucí? Přinášíme příběhy tří žen, jejichž potomci navštěvovali dětské skupiny už od útlého věku. Článek Poslaly děti brzy do jeslí a říkají: Prospělo to jim i nám. A problém? Ten měla jen tchyně se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Metro na Jiřího z Poděbrad zůstane bez reklamy, ta se přesune na Můstek. Problém ale přetrvává

V plánu je rekonstruovat například stanici Flora. Až bude dokončená, objeví se s reklamou stejný problém. Buď se sem vrátí, nebo se nahradí. Článek Metro na Jiřího z Poděbrad zůstane bez reklamy, ta se přesune na Můstek. Problém ale přetrvává se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Šéf Warhorse o Kingdom Come 2: Zatím jsme natočili pěknou reklamu. Na oslavy, že jsme frajeři, je ještě brzo

Martin Frývaldský hovoří o Kingdom Come: Deliverance 2, pokračování historického herního hitu z Česka. Ale i o tom, co jím vedenou firmu čeká dál. Článek Šéf Warhorse o Kingdom Come 2: Zatím jsme natočili pěknou reklamu. Na oslavy, že jsme frajeři, je ještě brzo se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Netypické chlazení i napájení. Podívejte se do nového datacentra Seznam.cz

Seznam.cz otevřel nové datové centrum Kokura 3. Budova přiléhá k jeho prvnímu datacentru v Horních Počernicích a ukazuje, kam se technologie za uplynulou dekádu posnunuly. Uvnitř: FOTOREPORTÁŽ.

OBRAZEM: Technickou zajímavostí je proklatě krátká lanovka v Chorvatsku

V Záhřebu najdeme pozemní lanovku, která patří mezi nejkratší zařízení svého druhu na světě. Délka tratě činí pouhých šestašedesát metrů. Snad proto, že vznikla na konci století páry, využili k pohonu právě její sílu. Až o mnoho let později byl pohon změněn na elektrický. Ukažme si předmětnou lanovku aspoň „z rychlíku“. ...

Inovace a kreativita na Maker Faire v Praze: roboti, špagetové mosty a 3D tisk

Na pražském Výstavišti se v rámci oblíbeného Maker Fairu o tomto víkendu rozprostřely čtyři pavilony a několik venkovních ploch, kde se sešlo okolo 800 kreativních vynálezců a téměř 12 tisíc návštěvníků z různých věkových skupin.

Emergence: struktury vzniklé ze zdánlivého chaosu

V některých dynamických systémech mohou i na základě aplikace mnohdy velmi jednoduchých pravidel vznikat složitější emergentní struktury. Dnes si jeden takový systém nazývaný ParticleLife popíšeme a naprogramujeme.