Maaxi.cz

Evropský národ je nesmysl, jednotlivé regiony se vydají vlastní cestou

Evropu, respektive Evropskou unii čeká podle historika Michala Stehlíka pestrá a neklidná budoucnost. Vějíř možností je široký: od ponurých scénářů, kdy Evropu svými novými regulacemi svážou populisté, až po ty optimistické, kdy vládu převezmou...

Mohlo by vás zajímat

Na každý tanec je potřeba dvou: Americký dolarově akciový příběh

Kapitalizace akciového trhu k produktu neroste jen v USA, ale v celém světě. Z čistě ekonomického pohledu to samo o sobě není překvapivé, naopak. Proč je ale v USA tento trend mnohem silnější? Souvisí to i s dolarem? 1 .

Výhled sazeb nahrává růstovým titulům, meme akcie jsou však jiná hra

Klíčová data tohoto měsíce dopadla z pohledu finančních trhů dobře - inflace v zámoří podle očekávání v dubnu zpomalila. Data nepřinesla pozitivní překvapení relativně ke konsensu, ale důležité je, že nepřekvapila negativně, tedy směrem nahoru.

Commerzbank uzavřela nejlepší čtvrtletí za 13 let, zisk zvýšila o 29 procent

Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy Kč), což je více, než se čekalo.

Reuters: USA pohrozily Raiffeisen Bank International omezením přístupu ke svému finančnímu systému

Americké ministerstvo financí varovalo rakouskou společnost Raiffeisen Bank International (RBI), že by jí kvůli pokračujícím aktivitám v Rusku mohlo omezit přístup k finančnímu systému Spojených států.

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen a je v ohrožení života

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list.

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list.

Inflace bez překvapení zlepšuje vyhlídky pro akcie i dluhopisy

Americká inflace za duben vyšla na úrovni hlavních čísel podle očekávání. Meziroční růst spotřebitelských cen klesl na 3,4 z březnových 3,5 procenta, jádrová inflace se pak snížila na 3,6 z 3,8 procenta.

FLASH: Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list.

Odkdy OSVČ platí nové zálohy? U sociálního a zdravotní pojištění se to liší

Podáním přehledu o výši daňového základu a případným doplacením pojistného povinnosti řady OSVČ nekončí. Je nutné ještě změnit zálohy na letošní rok. Pro sociální a zdravotní pojištění navíc platí jiná pravidla.

Reuters: USA pohrozily Raiffeisen Bank International omezením přístupu k svému finančnímu systému

Americké ministerstvo financí varovalo rakouskou společnost Raiffeisen Bank International (RBI), že by jí kvůli pokračujícím aktivitám v Rusku mohlo omezit přístup k finančnímu systému Spojených států.

Čína zachraňuje realitní trh? Místní vlády mají skoupit neprodané byty

Čína zvažuje, že přiměje místní vlády skoupit miliony neprodaných bytů. Byl by to jeden z nejambicióznějších kroků k zažehnání realitní krize, která zemi trápí, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

František Kronus: Výsledky ČEZ překvapení nepřinesly, banky u maxim a v USA se čeká na klíčová data

Výsledky ČEZ žádné velké překvapení nepřinesly a akcie nadále zůstávají ve vleku politiky. Banky se mezitím obchodují u svých maxim a je otázkou, kolik prostoru pro růst jim ještě zbývá, komentuje aktuální situaci na pražské burze makléř Patria Finance František Kronus.

Co je monopol?

Monopol je tržní forma, kde jedna firma nebo subjekt ovládá celý trh pro určitý produkt nebo službu. Tento stav umožňuje monopolistovi ovlivňovat ceny a množství nabízeného zboží bez konkurence. Pojem “monopol” pochází z řeckých slov “monos” (jeden) a “polein” (prodat). Historicky byly monopoly často spojeny s kr ...

Slovenská vláda schválila záměr výstavby nového jaderného zdroje

Slovenská vláda dnes schválila záměr vystavět nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země. Kabinet premiéra Roberta Fica na svém výjezdním zasedání také uložil ministrům financí a hospodářství, aby do konce října připravili detaily k projektu.

Evropská komise zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 1,2 %, eurozóna poroste o 0,8 %

Evropská komise (EK) dnes zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Evropské unie na jedno procento. V předchozí únorové prognóze letošní růst odhadovala na 0,9 procenta.

Čeká český IT trh zemětřesení? Hovoří se o vlně propouštění

Pracovníci v IT jsou stále poptávaní. Ve firmách však někdy dochází k tomu, že řada z nich přestává stačit tempu inovací. Navíc zaměstnanci z oboru IT mohou být nahrazeni systémy využívajícími umělou inteligenci nebo automatizaci.

Evropská komise zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 1,2 procenta, eurozóna poroste o 0,8 %

Evropská komise (EK) dnes zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Evropské unie na jedno procento. V předchozí únorové prognóze letošní růst odhadovala na 0,9 procenta.

RMS Mezzanine, a.s.: Oznámení o rozhodování per rollam valné hromady RMS MEZZANINE, a.s.

RMS Mezzanine, a.s. DIČ:CZ000255 Společnost RMS Mezzanine, a.s. zveřejnila Oznámení o rozhodování per rollam valné hromady společnosti. Více informací zde.

Rozhodli se investoři, že dnešní inflační report dopadne dobře?

Každý důležitý bod v kalendáři je přirozeně předmětem spekulací a v případě dnešního amerického inflačního reportu to vypadá, že převládají spekulace pozitivním směrem.

Chart Room aneb kde jsou skutečné výnosy podle Fidelity

Vyšší reálné výnosy v některých oblastech rozvíjejících se trhů nabízejí atraktivnější příležitosti u nástrojů s fixním příjmem než trhy rozvinutých zemí – i když úrokové sazby v USA zůstávají po delší dobu na vyšší úrovni.

FRESH živě: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?

Sledujte aktuální díl online pořadu FRESH, v němž budou hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš a analytik Dominik Rusinko diskutovat s hosty z oblasti finančních trhů na téma „Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?“.

Kterých ročníků se dotkne prodloužení věku od odchodu do důchodu?

Součástí důchodové reformy, kterou před několika týdny schválila vláda, je i prodloužení věku odchodu do důchodu. To se však bude týkat jen některých ročníků.

Rozbřesk: Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Přibližně rok trvající trend slábnoucí koruny je u konce. Za poslední měsíc posílila česká měna vůči euru přibližně o tři procenta až na aktuálních 24,80 EUR/CZK.

EBRD zhoršila odhad letošního růstu české ekonomiky na 0,9 procenta

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta, zatímco v září letošní růst odhadovala na 2,5 procenta.

Investoři vyhlíží dnešní čísla o americké inflaci, šílenství na meme akciích je zpět a futures jsou zelené

Investoři čekají, zda dluhopisy a akcie ustojí dnešní čísla o americké inflaci. Šílenství na meme akciích je zpět. Google uvádí na trh v USA novou verzi svého vyhledávače, která obsahuje odpovědi psané umělou inteligencí a futures jsou dnes v zeleném.

Co je to účtová osnova a účtový rozvrh?

Definice účtové osnovy a účtového rozvrhu patří mezi základní účetní pojmosloví. Co tyto pojmy definují a jaký je mezi nimi rozdíl?

Pokud zázračně nezbohatneme, vlastní zajištění na stáří je nezbytné, říká expertka

Důchod a příprava na něj je často skloňovaným tématem. Legendární tisícovka na penzijko už dávno nestačí. Jak mají Češi nastaveno spoření na penzi? Myslí na ni včas a investují správně? Na otázky iDNES.cz odpovídá Jana Brodani, ředitelka Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

První 17letí řidiči už vyjeli na silnice. Které pojišťovny je přijmou do pojištění a kolik zaplatí?

Máte doma mladistvého řidiče a chcete, aby začal pomalu získávat bonusy u pojišťoven? Která pojišťovna „mlaďocha“ přijme do pojištění jako pojistníka a která ne? A může se neplnoletý řidič stát vlastníkem či provozovatelem vozidla?

Koncesionářské poplatky se mají zvýšit o 25 Kč, navíc porostou o inflaci

Původně chtělo ministerstvo kultury zvýšit koncesionářské poplatky o 35 Kč, nakonec ale navrhuje nárůst o 25 Kč. Zároveň se má ale zavést valorizační mechanismus dle inflace.

Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley

Index S&P 500 se nyní pohybuje u 5220 bodů a Morgan Stanley se drží svého pohledu, podle kterého americké akcie v letošním roce již nečeká další cesta nahoru, ale naopak.

Co je mimořádná dividenda?

Mimořádná dividenda je jednorázová výplata, kterou společnost poskytuje svým akcionářům z nerozděleného zisku vyplacená nad rámec pravidelných dividend. Mimořádná dividenda je často vyplácena v případě, kdy společnost dosáhla významného finančního úspěchu nebo má nadbytek kapitálu, který chce vrátit akcionářům. Výplata mimořádné dividendy musí být ...

Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností

Alibaba (BABA), možná nejznámější čínská společnost, zveřejnila dnes před otevřením americké burzy hospodářské výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí, které byly spíše negativního charakteru.

PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry

Zatímco o německém indexu ZEW se dá říci, že velký zájem investorů nepřilákal, odpolední americké PPI naopak bez odezvy nezůstalo. Na první pohled dubnová data dopadla hůř, než se čekalo, neboť meziměsíčně výrobní ceny stouply o 0,5 procenta (vs 0,3), respektive bez potravin, energií a obchodu o 0,4 pct (vs 0,2).

Podnikatelé s maximálně 24 zaměstnanci nebudou muset platit koncesionářské poplatky

Ministerstvo kultury přepracovalo novelu, která mění koncesionářské poplatky (nejen) pro podnikatele. V novele však zůstal kritizovaný systém placení dle počtu zaměstnanců.

Stále přibývá počet firem v insolvenci. V jakém oboru je nejhorší situace?

Loňský rok nebyl pro spoustu firem jednoduchý. Mohou za to například rostoucí vstupní náklady, silný tlak na navýšení mezd nebo slabá poptávka ze strany zákazníků. Zjistěte, co vše odhalila analýza společnosti Coface.

Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP

Britský těžařský kolos Anglo American chystá změnu strategie, aby odradil svého většího australského rivala BHP Group od záměru jej převzít, informovala agentura Bloomberg.

CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem

Rozvoj v oblasti umělé inteligence začíná zasahovat také do oblasti výběru konkrétních akciových titulů pro investice a přináší tak větší konkurenci tradičním analytikům a správcům peněz v podobě poradenství a výzkumu strojů.

Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA

Sázky na snížení úrokových sazeb vytlačily optimismus investorů na dvouapůlleté maximum. Ale pokud se podle stratéga Bank of America Michaela Hartnetta objeví důkazy o stagflaci, budou akcie klesat.

Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Trigema Real Estate Finance a.s. IČ: 06449468 Společnost Trigema Real Estate Finance, a.s.zveřejňuje Oznámení o první výplatě úrokového výnosu emise TRIGEMA REF 8,75/28, ISIN CZ0003550709.

Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent

Německá zbrojovka Rheinmetall, která vyrábí například tanky Leopard, zvýšila v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk meziročně o 60 procent na 134 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy Kč).

Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %

Akcie společností GameStop a AMC V úterý před zahájením obchodování vyskočily o více než 110 % a jsou na nejlepší cestě rozšířit včerejší bohaté zisky poté, co se trader "Roaring Kitty", který je středobodem akciového šílenství okolo meme akcií, poprvé po zhruba třech letech objevil na internetu.

Akciovou rally ohrožuje riziko stagflace, varuje Hartnett z BofA

Sázky na snížení úrokových sazeb vytlačily optimismus investorů na dvouapůlleté maximum. Ale pokud se podle stratéga Bank of America Michaela Hartnetta objeví důkazy o stagflaci, budou akcie klesat.

Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání

Zisk čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding se ve čtvrtém finančním čtvrtletí meziročně propadl o 86 procent na 3,27 miliardy jüanů (zhruba 10,4 miliardy Kč), oznámila dnes firma v tiskové zprávě.

Přišla mu složenka s výší daně z nemovitostí i přesto, že už daň uhradil. Proč?

Poplatníci daně z nemovitých věcí jsou v těchto týdnech informováni o výši daně z nemovitých, kterou musí uhradit za rok 2024.

Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává +58 %

Akcie společností GameStop a AMC V úterý před zahájením obchodování vyskočily o více než 40 % a jsou na nejlepší cestě rozšířit včerejší bohaté zisky poté, co se trader "Roaring Kitty", který je středobodem akciového šílenství s meme akciemi, poprvé po zhruba třech letech objevil na internetu.

Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává +40 %

Akcie společností GameStop a AMC V úterý před zahájením obchodování vyskočily o více než 40 % a jsou na nejlepší cestě rozšířit včerejší bohaté zisky poté, co se trader "Roaring Kitty", který je středobodem akciového šílenství s meme akciemi, poprvé po zhruba třech letech objevil na internetu.

Když bude OSVČ platit vysoké zálohy na sociální pojištění, bude mít lepší důchod?

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) hradí pravidelné zálohy na sociální pojištění. Má výše záloh vliv na výši důchodu?

Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu znovu zvýšila a byla opět lepší, než se čekalo. Dostala se nejvýše od února 2022, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním

ČEZ dnes reportoval výsledky hospodaření za první kvartál letošního roku, které silně překonaly tržní odhady na úrovni EBITDA zisku s 40,3 mld. Kč (vs.

Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent

Spojené státy zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent, oznámila dnes administrativa prezidenta Joea Bidena. Zvýší se také cla na dovoz počítačových mikročipů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku a na mnoho dalších položek.