Maaxi.cz

Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Český miliardář Daniel Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty Royal Mail. Uvádějí to zdroje agentury Reuters a deníku Financial Times (FT).

Mohlo by vás zajímat

S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě

Americké akciové indexy se v tomto týdnu vyšplhaly na nová historická maxima, když většinu zisků zaznamenaly ve středu po zveřejnění inflačních čísel.

Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu

Takzvaný index utrpení by měl velmi zjednodušeným způsobem ukazovat na to, jak „dobře“ je v dané ekonomice. Takzvané pravidlo dvaceti by zase mělo ukazovat na odchylku akciového trhu od správných valuací.

Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně

Předaukční výstava uměleckých děl uvádí do 25. května kolekci výtvarného umění v širokém záběru 19. a 20. století s přesahem do současné tvorby. Představí se i surrealistický olej Emila Filly, znovuobjevené rané plátno Jana Zrzavého, či dosud neznámý obraz od Toyen.

TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů

Konec týdne nenabízí hlavním trhům nové podněty, které by určovaly směr. Akcie na Wall Street přešlapují těsně v plusu, Evropa naopak lehce ztrácí. Dluhopisy dál vracejí zisky, které jim přinesla americká inflace.

OSVČ budou mít nově nárok na ošetřovné. Koho dalšího se změny dotknou?

Vláda schválila novelu zákona o nemocenském pojištění, která by od roku 2025 měla přinést změny v ošetřovném. Nově by tak na něj mělo nárok více lidí včetně OSVČ a dalších zaměstnanců.

Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky

Odborová organizace zastupující zaměstnance britské pošty Royal Mail pohrozila stávkou v případě, že český miliardář Daniel Křetínský, který usiluje o převzetí podniku, nesplní její požadavky.

Co je mimoburzovní objednávka?

Mimoburzovní objednávka, známá také jako OTC (Over-The-Counter) objednávka, je typ finanční transakce, která se uskutečňuje mimo oficiální burzy. Tyto transakce se obvykle týkají cenných papírů, které nejsou na burze kótované, a proto se obchodují přímo mezi dvěma stranami bez dohledu burzovního regulátora. Typy mimoburzovních transakcí Akcie ̵ ...

CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů

Ceny zlata, stříbra a platiny jsou letos na vzestupu a podle stratégů by drahé kovy mohly v nadcházejících měsících nadále dosahovat nových rekordů.

Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv

Na Yahoo Finance poukazují na to, že Elon Musk potvrdil další mohutné investice do sítě nabíjecích stanic. Ty by konkrétně měly dosáhnout 500 milionů dolarů a člen vedení společnosti Gartner Mike Ramsey k tomu uvedl, že právě síť nabíjecích stanic je u Tesly jedním z nejvýznamnějších aktiv, která ji odlišují od konkurence. ...

Čínský e-shop Temu používá manipulativní praktiky. dTest na něj podává stížnost

Čínské online tržiště Temu, které od loňska působí také v České republice, je trnem v oku nejen tuzemských e-shopů, ale nyní i spotřebitelské organizaci dTest. Ta na ni nyní podává stížnost. A není sama.

Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady

Primoco UAV SE IČ: 03794393 Společnost Primoco UAV SE zveřejňuje Oznámení o odvolání konání valné hromady. Více informací zde. (komerční sdělení)

Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?

Média si všímají nové vlny zájmu o tzv. meme akcie. Diskutuje se o tom, zda jde o novou mánii, o nutnosti nové regulace, demokratizaci akciového trhu a podobně.

Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl

Mezinárodní solární skupině s českými kořeny Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí konsolidované tržby meziročně téměř o desetinu na 429 milionů korun.

Benzin a nafta zlevňují. Zlevňovat budou i nadále

Vývoj cen za pohonné hmoty je za uplynulý týden více než pozitivní. Ceny za benzin a naftu klesají. K zlevňování by mělo docházet i nadál.

Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší

V posledních dnech dostaly zejména čínské trhy, a hlavně realitní sektor, výraznou vzpruhu. Vláda oznámila plán stabilizace realitního trhu tak, že se vloží přímo do nákupů nemovitostí.

Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila

Spotřebitelské ceny v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. Ještě před rokem přitom meziroční růst spotřebitelských cen činil 8,1 procenta.

FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?

Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?“ Živé vysílání online pořadu FRESH jsme Vám na Patria.cz nabídky ve středu 15. 5.

Nejpozději do týdne by měly dorazit složenky k dani z nemovitostí. Co když nedorazí?

Složenky s informací o výši daně z nemovitých věcí za rok 2024 jsou rozesílány už několik týdnů. Poslední by se ve schránkách poplatníků daně měly objevit 24. května 2024. Co dělat, pokud složenka nedorazí?

Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Čína umožní místním samosprávám odkupovat některé domy za výhodné ceny. Přislíbila také další úsilí o dostavbu rozestavěných domů. Podle čínské státní tiskové agentury Nová Čína to na dnešním online setkání o bytové politice uvedl čínský vicepremiér Čche Li-feng.

Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen

Evropská centrální banka již na svých posledních dvou zasedáních začala trhy připravovat na obrat kurzu a začátek cyklu uvolňování měnové politiky. Včerejší mediální ofenzíva centrálních bankéřů v čele s guvernérem francouzské centrální banky Francoisem Villeroyem trhy i analytiky dále utvrdila, že k prvnímu poklesu úrokových sazeb o 25 bazických b ...

Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném

Colt CZ dokončil akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. Čekání na snížení úrokových sazeb Fedem se může protáhnout. Čína doručila data ukazující na nevyrovnané oživení ekonomiky a zavedla opatření na záchranu realitního trhu.

Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot

Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. Podnik získala od společnosti CBC Europe S.a r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií.

KVÍZ: Zjistěte, co víte a nevíte o dani z nemovitých věcí

V současné době lidem přicházejí složeny k dani z nemovitých věcí. Do konce května je termín pro zaplacení. Co o této dani víte?

Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Ed Yardeni z Yardeni Research se domnívá, že zisky společností na americkém akciovém trhu dosáhnou v následujících měsících nových rekordů. Na začátku rozhovoru na CNBC uvedl, že podle něj se akcie i přes korekci pohybují na býčím trendu a ekonomické prostředí „zůstává docela pozitivní“.

Změny u koncesionářských poplatků v otázkách a odpovědích, (nejen) pro podnikatele

Ministerstvo kultury upravilo návrh na navýšení televizních a rozhlasových poplatků a také způsob, jak se podnikatelům mají poplatky počítat.

Pojištění bydlení: jak na to, abyste v případě škody dostali zaplaceno

Podle statistik České asociace pojišťoven má 65 procent Čechů pojištěnou domácnost a více než polovina chrání pojištěním i svou nemovitost. Důležité však je pojištění správně nastavit, abyste zbytečně nepřišli o peníze. Přinášíme několik rad, jak postupovat.

Díky životnímu pojištění můžete ušetřit na daních. Na co máte nárok

Daňové zvýhodnění příspěvků na životní pojištění doznalo změn. Zatímco ještě za rok 2023 bylo možné si od základu daně odečíst maximálně částku 24 000 korun, nově už to bude jinak.

Ve Sberbank leží nevyzvednuté dvě miliardy. Na jejich výplatu zbývá poslední měsíc

Insolvenční soud už naposledy prodloužil termín pro výplatu zbývajících peněz, které patří věřitelům zkrachovalé Sberbank. Případ této banky ukázal, jak funguje „záchranný systém“ státu v případě, kdy banka z libovolných důvodů padne.

Dow Jones poprvé v historii v průběhu dne nad hranicí 40 000 bodů

Zámořské indexy dnes při otevření ukázaly nová historická maxima. Index Dow Jones Industrial Average dokonce poprvé překonal psychologickou hranici 40 000 bodů.

Co je oligopol?

Oligopol je tržní struktura, kde na trhu dominuje pouze několik málo firem. Tyto firmy společně kontrolují většinový podíl na trhu a jsou schopny ovlivňovat ceny a produkci. Slovo “oligopol” pochází z řeckého slova “óligos”, což znamená “málo” a odkazuje na malý počet firem v této tržní struktuře. Charakteristiky ...

Nové technologie si samy dláždí finanční cestu ke svému rozmachu

V ekonomice funguje řada kruhových referencí a spirál. Jednu z nich můžeme zřejmě pozorovat v souvislosti s neustále skloňovanými novými technologiemi.

Akcie jsou na maximech opatrnější, jejich odolnost se však zvedla

Dnešek na hlavních trzích není tak pozitivní jako včerejší den podpořený příznivými daty. Wall Street je na tom dobře, když se dál posouvá vzhůru, ačkoli už jen zhruba o 0,2 procenta.

Ženy chtějí při rodičovské dovolené pracovat. Co je překážkou?

Z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte vyplynulo, že jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem.

Rodičovská dovolená: 5 otázek a odpovědí

Rodičovská dovolená versus rodičovský příspěvek. Rozdíl v pojmech, žádost o čerpání rodičovské dovolené, návrat do zaměstnání a potíže s ním spojené.

Jakub Blaha: Tržby Walmartu rostou díky zákazníkům s vyššími příjmy

Největší maloobchodní řetězec na světě dnes v pre-marketu reportoval výsledky, které předčily očekávání analytiků jak na tržbách, tak co se zisku na akcie týče.

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady, firma zvýšila celoroční výhled

Americký maloobchodní prodejce Walmart v prvním čtvrtletí svého finančního roku zvýšil čistý zisk na 5,1 miliardy dolarů (116 miliard Kč) z 1,67 miliardy USD ve stejném období loni, tržby se zvýšily o šest procent na 159,9 miliardy USD.

Freris o nových clech na čínské zboží a stavu tamní ekonomiky

Ředitel Ecognosis Advisory Andrew Freris hovořil na Bloombergu o nových clech na čínské exporty. Podle něj je důležité rozlišovat, zda jsou čínská výroba a vývozy do jiných zemí dotovány ze strany vlády.

Včelaři si oddychli. Úhyn včel je po zimě nižší než v předchozím roce

Lepší výsledky než v předchozím roce. Včelaři ve velkém monitoringu ohlásili, jak bylo úspěšné zimování včelstev. Zimu nepřežilo 12,2 procenta včelstev, o rok dříve to bylo 16,5 procenta.

Michael Burry zvyšuje sázky na čínský big tech, ten od lednového dna připisuje 25 %

Investiční společnost Michaela Burryho v prvním čtvrtletí potvrdila své sázky na čínský trh s tím, jak tamní akcie dosáhly svého dna. Firma JD.com se stala největší pozicí společnosti Scion Asset Management poté, co firma v tomto období zvýšila svůj podíl v provozovateli internetového obchodu o 80 %, jak vyplývá z nejnovějšího regulatorního oznámen ...

Než otevře Wall Street: Cisco, GameStop, Chubb

Hlavní zámořské indexy včera posilovaly v návaznosti na americká data o inflaci. Vypadá to, že pozitivní nálada na trhu zůstává i dnes a futures na hlavní indexy posilují.

Platíte daň z nemovitostí prostřednictvím SIPO? Pozor na podvod

S květnem se každoročně pojí povinnost uhradit daň z nemovitých věcí. Poplatníci by však měli být při platbě, respektive při reakci na zaslané údaje o její výši, obezřetní.

Aerolinky easyJet snížily ztrátu, jejich šéf příští rok odstoupí z funkce

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet v prvním finančním pololetí snížila ztrátu meziročně o 15 procent na 350 milionů liber (zhruba deset miliard Kč).

Koruna těží z posunu očekávání o sazbách, přichází čas nabíjet eura a dolary

Domácí měna z kraje roku rychle slábla, ale podařilo se jí stabilizovat už během února. Od dubna začíná setrvale posilovat a následně v tom ještě zrychluje.

FX Výhled: Koruna má to nejhorší za sebou, nový impuls dodala jestřábí ČNB

Přibližně rok trvající trend slábnoucí koruny je u konce. Za poslední měsíc posílila česká měna vůči euru přibližně o tři procenta až na aktuálních 24,80 EUR/CZK a je tak nejsilnější od konce ledna (viz graf č.

Dá se vydělat na alkoholu? Některé edice whisky nebo koňaku mohou přinést až stonásobné zhodnocení

Někdo investuje do známek, někdo do starých mincí. Je tu ale i komodita, ke které mají Češi poměrně blízko, a tou je alkohol. Jaká jsou ale úskalí při investování do vína, whisky či rumu?

Změny u koncesionářských poplatků: Co všechno budou muset podnikatelé hlásit?

V návrhu, který obsahuje navýšení koncesionářských poplatků, je obsažena také povinnost poplatníků oznámit provozovateli vysílání specifikované údaje. O které jde?

Německému koncernu Siemens klesl čtvrtletní zisk, tržby stagnovaly

Německému průmyslovému koncernu Siemens ve druhém finančním čtvrtletí klesl čistý zisk o 38 procent na 2,2 miliardy eur (zhruba 54 miliard Kč) z 3,6 miliardy eur před rokem, kdy výsledky podpořil mimořádný příjem související s podílem ve firmě Siemens Energy.

ČSOB v 1. čtvrtletí: Klienti více investují a upřednostňují úsporné bydlení

Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí letošního roku vytvořila čistý zisk 4,1 miliardy korun, meziročně vyšší o 14 procent. Výrazně rostl objem aktiv pod správou, meziročně se zvýšily úvěry i vklady.

Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí nečekaně klesla o dvě procenta

Japonská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla v celoročním přepočtu o dvě procenta, což je výrazněji, než se očekávalo. Přispěl k tomu pokračující pokles soukromé spotřeby, vyplývá z předběžných údajů, které dnes zveřejnila japonská vláda.

Rozbřesk: Slabý maloobchod v USA ve stínu nižších inflačních dat

Po třech letošních pro-inflačních překvapeních v USA v řadě přišla konečně neočekávaně nižší hodnota, což podpořilo všeobecný optimismus na globálních trzích.