Maaxi.cz

Co je depozitní účet?

Depozitní účet je speciální druh bankovního účtu, který se používá především při obchodech s vysokou hodnotou, jako je koupě nebo prodej nemovitostí. Tento účet slouží jako zabezpečení pro obě strany transakce, aby měly jistotu, že peníze a nemovitost budou převedeny správně a bezpečně. Kupujete-li nemovitost, depozitní účet chrání vaše peníze během celého procesu obchodu. Kupující […] The post Co je depozitní účet? first appeared on InvestPlus.

Mohlo by vás zajímat

Evropské akcie otáčí prudce dolů, Amerika se zatím drží

Po včerejším zasedání Fedu už do hry na finančních trzích vstupují méně zásadní události. Nedá se však říci, že by investoři zůstali úplně bez inspirace.

Platí nyní investoři hodně za to, co pro ně obchodované firmy vydělají? Ano a ne.

Otázka v nadpise je jinak formulované téma valuací. Tedy poměrů cen akcií k tomu „co firmy vydělají“. Pokud považujeme za bernou minci zisky, jsou valuace z historického hlediska našponované.

G7 se shodla na využití výnosů ze zmrazeného ruského majetku, píší agentury

Lídři zemí skupiny G7 na summitu v Itálii nalezli shodu ohledně využití výnosů ze zmrazeného ruského majetku. Píší to dnes agentury s odkazem na diplomatické zdroje.

Víme, kde se nejlépe žije lidem do 30 let. Jak je na tom Česko?

World Happiness Report 2024 od roku 2021 do roku 2023 měřil pohodu ve 140 zemích světa. Ukázalo se, že nejlépe se lidem žilo ve Finsku, ale situace je jiná pro mladší lidi do 30 let.

ČR bude čistým dovozcem elektřiny asi v roce 2027, při kritickém vývoji za rok

Česká republika se v příštích letech v případě útlumu uhelných elektráren stane čistým dovozcem elektřiny. Podle kritického scénáře ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) by se tak mohlo stát v příštím roce, pravděpodobnější je podle úřadu rok 2027.

Braňo Soták k výsledkům Broadcom: AI čipy bijí do očí, u non-AI divizí se blížíme cyklickému dnu

Začátkem dubna jsme v průvodním materiálu k naší výroční jarní roadshow napsali, že „na základě indikací (převážně) z polovodičového spektra jsme toho názoru, že se (z hlediska AI) postupně posouváme do fáze 2, resp.

Stellantis čelí zpomalujícím trhům, zatímco snižování nákladů naráží na limity

Snaha Stellantis výrazně snížit náklady naráží na limity, právě když trhy s automobily zpomalují. Tato automobilka se bude snažit uklidnit obavy investorů ohledně své pozice poté, co v USA a Evropě oslabuje.

Co je pohyblivá úroková sazba?

Pohyblivá úroková sazba je sazba, která se může během doby splácení měnit. V případě hypotečních úvěrů je výše pohyblivé sazby navázána na referenční sazbu PRIBOR. Jak se v průběhu času mění referenční sazba, mění se zároveň i sazba hypotéky. Úvěr tak nemá fixovanou úrokovou sazbu, ale úroková sazba hypotéky se mění průběžně. Tento typ hypotéčního ...

Apple nebude za ChatGPT platit, s Open AI se chce vyrovnat poskytnutím distribuce

Když generální ředitel společnosti Apple Tim Cook a jeho nejvyšší zástupci tento týden odhalili přelomovou dohodu s OpenAI o integraci ChatGPT do iPhonu, iPadu a Macu, ohledně finančních podmínek dohody mlčely.

Kontroly ze strany státu považují malí podnikatelé a živnostníci mnohdy za šikanózní

Řada malých a středních podniků a živnostníků vnímá systém kontrol ze strany státu jako určitou míru šikany. Takový závěr přinesla anketa Asociace malých a středních podniků ČR.

Munster z Deepwater: Apple nemá moc nad svou budoucností v oblasti AI

Gene Munster z Deepwater Asset Management hovořil na CNBC o tom, že společnost Apple v podstatě nemá moc nad svou budoucností v oblasti umělé inteligence (AI).

Podle Fialy Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem

Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem. Jsou ale třeba další reformy, aby se země vyrovnala těm nejlepším v Evropě. Na celostátním sněmu Hospodářské komory ČR to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Na uhrazení zálohy na daň z příjmů zbývá už jen pár dnů

Červnová záloha na daň z příjmů se týká poplatníků, kteří měli daňovou povinnost přes 30 tisíc. V pondělí 17. června končí termín jedné ze splátek.

Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic

Patria Finance zásadně rozšířila nabídku ETF v produktu Pravidelné investice, který je i jednoznačně nejvyhledávanějším způsobem investování na stáří v Dlouhodobém investičním produktu, a zároveň významně snížila poplatky spojené právě s investicemi v Dlouhodobém investičním produktu.

Trhy vstupují do dalších týdnů dobře vybaveny, přestože Fed úplně nenadchl

Po včerejší americké inflaci a Fedu začíná finančním trhům období několika týdnů bez klíčových zpráv, které by určovaly jejich směr. Samozřejmě se vždy můžeme dočkat překvapení, ale kalendář bude prázdnější až do začátku července, kdy se znovu přihlásí důležitá data společně s výsledkovou sezónou.

Problémové nájemníky dostanete z bytu snadněji. Tzv. rozkazem k vyklizení

Vláda schválila změnu zákona, která umožní pronajímatelům jednodušeji vystěhovat nájemníky, kteří dlouhodobě neplatí nájem nebo se chovají nepřípustně.

Rozbřesk: Nová prognóza Fedu v nečekaně jestřábím hávu

Americká centrální banka Fed po čase ukázala, že stále ještě v tomto cyklu umí zahrát na jestřábí notu. Navzdory relativně nízké květnové inflaci, zveřejněné jen několik hodin před zasedáním Fedu, se centrální bankéři rozhodli vepsat do nové prognózy pro letošek jen jedno (indikativní) snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. ...

Banky poskytly v květnu hypotéky za 23,7 mld. Kč, meziročně o 92 pct. víc

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v květnu hypoteční úvěry za 23,7 miliardy korun. Proti dubnu je to růst o osm procent, meziročně o 92 procent.

Fed přehodnotil svůj výhled, Goldmani varují před korekcí a futures jsou v červeném

Fed včera přehodnotil svůj výhled a nyní počítá jen s jedním snížením sazeb v letošním roce. Goldman Sachs varuje před korekcí koncem léta. A britský trh s bydlením se ochlazuje.

Nový postup při prodlevě s výplatou nemocenských dávek a přerušení ošetřovného

Aktuálně projednávané změny přinesou také celou řadu opatření týkajících se nemocenských dávek a organizace při jejich výplatě.

Obětí deepfake se stávají i podnikatelé. Rozvoj umělé inteligence nebezpečí ještě zesílí

Nejnovější epizoda podcastu Change Makers se věnuje deepfake technologiím, které se využívají pro realistické úpravy videí. Deepfake se dostaly do širšího povědomí veřejnosti zejména kvůli falešným videím s Tomem Cruisem. V nich známý herec...

Na vlně podnikání s Markem Blahou o dostupném bydlení

Česko je v Evropě jednou ze zemí, kde je pořízení vlastního i nájemního bydlení nejméně dostupné. Změnit v tomto ohledu situaci k lepšímu se již pár let snaží společnost Dostupné bydlení České spořitelny. S jejím šéfem Markem Blahou jsme si...

Předdůchodců v Česku přibývá. Sekli s prací o dva roky i pět let dřív

Důchodový věk se v Česku prodlužuje a sjednocuje u mužů i žen. Ročníky 1972 a mladší mají podle současných pravidel jít do penze s dosažením 65 let. To ale není jisté. Odchod do důchodu se má podle chystané důchodové reformy dál prodlužovat. Jak se na to připravit, když budou síly po šedesátce ubývat? Možností je naspořit si na předdůchod a seknout ...

Penzijní spoření: Jaké změny začnou platit od letošního července

Rok 2023 byl ve znamení příprav změny zákona, která se z velké části dotkla i penzijních společností. Zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů doslova „za pět minut dvanáct“, 29. 12. 2023. Hlavní změny se přesto podařilo uvést do praxe od začátku nového roku, další část začne platit od 1. 7. 2024. Co konkrétně se mění, popisuje Lucie Jurníčková, produkt ...

Real estate projekty v Brně, Klentnici a u Slavkova předčily očekávání i v náročném období

Realitní divize YD Real Estate pod vedením Lubomíra Pecla úspěšně zvládla náročný rok 2023. Díky své propracované strategii předčila očekávané cíle, a to až o 20 %.

Vy máte datovou schránku? Lžete! To nemůže být pravda

Slabou stránkou digitalizace státu je, že nedigitalizuje proces, ale formulář. Někdy dokonce online komunikaci tají.

Naší výhodou je znalost industriálních projektů a jejich technických aspektů

Podle Víta Stehlíka z pražské White & Case je budoucnost v práci pro technologické firmy a v nasazení umělé inteligence.

White & Case: Od privatizace automobilky Škoda až po prodej Meopty

Pražská pobočka White & Case staví na desítkách let zkušeností získaných advokáty v USA a Velké Británii.

Úprava regulace nájemního bydlení má rozhýbat trh

V Česku jsou statisíce nevyužitých bytů a desetitisíce lidí v bytové nouzi. Změnit tento stav má nová legislativa.

Každý klient by se měl cítit jako jediný klient kanceláře, říká advokát Sprinz

U sporné agendy typu insolvence či restrukturalizace je klíčové mít zkušený tým, který pracuje přesně a rychle.

Vysadit strom nestačí. Čeká nás obrat v ESG marketingu

Přinášíme návod, jak odlišit nafukování prázdné bubliny od skutečné realizace změn ve firmě.

Legislativci i byznys hledají cesty, jak měřit udržitelnost firem

Jednotné razítko na udržitelnost v Evropě stále chybí. Jan Sůra popisuje cesty, které mohou firmy zatím využít.

ESG reporting je testem odolnosti firemních byznys plánů

Vítězem soutěže Ekonom žebříček udržitelnosti je Plzeňský Prazdroj. Uspěla třeba i pražská Fair & Bio pražírna kávy.

České firmy šláply do udržitelnosti, zajímají se o ni i ty, které nemusí

Od prázdného marketingu k datům. Nový žebříček Ekonomu dává domácímu byznysu lepší hodnocení než loňský.

Jak se hledá dobrá praxe

Když jsme se loni na podzim pustili do příprav druhého ročníku Ekonom žebříčku udržitelnosti, tušili jsme, že se nám přihlásí mnohem víc firem než předešlý rok. Zájem o takzvané ESG, tedy environmentální, sociální otázky a správné řízení, totiž...

Mladí chtějí odpovědnou firmu a udržitelné produkty

Promýšlet výrobní procesy, logistiku, recyklaci materiálů a společenskou odpovědnost musí každá velká firma. Pro společnost PPG, která je globálním výrobcem nátěrových hmot a barev, to není otázka legislativních požadavků, ale reakce na měnící se...

Hyundai Kona 4×4: Korejské UFO pořádně vyrostlo

Nebývá zvykem, aby auto mezigeneračně úplně změnilo svou velikostní kategorii. Hyundai však Konu posunul z malého na kompaktní SUV, aby tak udělal více prostoru pro jiné malé SUV Bayon. Projevuje se to třeba délkou nataženou na 4,35 metru, z čehož...

Nechci vidět, nechci slyšet. Pak nepoznám, že jsem sobec

Lidé podle vědců často volí záměrnou nevědomost a odmítají poznat následky svého jednání. Pro mozek je to pohodlnější.

Plošina v moři dějištěm státních převratů i vrcholné diplomacie

Kvazistát Knížectví Sealand má pouhých 27 občanů a rozlohu ve stovkách metrů čtverečních. Zato disponuje ústavou i exilovou vzdorovládou.

Odcházení šéfů. Firmy v zámoří dávají svým týmům možnost řídit se samy

Firmy ve Spojených státech se zbavují středního managementu. Práce se bez těchto lidí zefektivní, vyhazovy nejvíce odnesou mileniálové.

Další bublina na obzoru. Z udržitelných fondů mizí miliardy

Od počátku roku stáhli investoři z fondů zaměřených na udržitelnost již 40 miliard dolarů. Odrazuje je špatná výkonnost i některé skandály.

Český vliv v Evropě zase o něco klesne

Žádný kandidát v historii voleb do Evrop­ského parlamentu v Česku nedostal víc preferenčních hlasů než lídryně kandidátky ANO Klára Dostálová. Na volebním lístku ji zakroužkovalo přes 170 tisíc voličů. Na tomhle mikropříběhu evropských voleb se...

Odpůrců Evropské unie je málo, většině je lhostejná

Lidskou přirozeností je nahlížet na historické události očima současného světa. Díky tomu si často lámeme hlavu nad tím, jak snadno se během 20. století dostali extremisté k moci napříč Evropou nebo že ženy neměly volební právo či možnost zřídit si...

Živelní pohromy učí Čechy pojišťovat se. Ve srovnání s EU stále relativně málo

V pondělí 24. června to budou tři roky, co několika obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska prošla krátce před osmou hodinou večerní extrémní bouře s krupobitím a tornádem. To mělo sílu F4 podle takzvané Fujitovy stupnice, dosáhlo tedy druhého...

Data o udržitelnosti pomáhají i firemnímu byznysu

České firmy se zbavují obav z nefinančního reportingu a zjišťují, že informace o plnění požadavků na udržitelnost sbírají i proto, že jim pomohou v byznysu. „Nesbíráme data jen pro reporty, ale hlavně proto, abychom se v nich vyznali a...

Zkratka ESG už firmy neděsí. Bez udržitelnosti v konkurenci neuspějí

Není to tak dávno, co průzkum agentury Ipsos ukázal velkou neznalost zástupců malých a středních českých podniků, co znamená zkratka ESG nebo co představuje. Případně spojení anglických slov environmental, social a governance znamenalo strašáka....

V unii se bude hrát o změkčení Green Dealu a nový postoj k migraci

Méně zelené politiky, větší důraz na byznys a průmyslovou politiku, opatrnější přístup k migraci a debaty o velikosti unijní podpory Ukrajině. To vše je možné očekávat po víkendových volbách do Evropského parlamentu, které přinesly posílení...

Naše role je pomoci transformovat ekonomiku na udržitelnou, nejen financovat, co už udržitelné je

ESG faktory už dlouhou dobu rezonují bankovním sektorem a ovlivňují jeho strategická rozhodnutí. Přechod k udržitelné ekonomice uvádějí do praxe právě banky skrze poskytnuté úvěry. „Dnes už jsou ESG rizika součástí klasických rizik, to...

LOM Praha se přeorientoval z Východu na Západ a buduje český Top Gun

Český státní podnik LOM Praha dlouhá léta žil jen z oprav ruských vrtulníků Mil a výcviku pilotů pro ně. S nástupem Jiřího Protivy do čela podniku se to ale rychle mění. Vedle ruských vrtulníků už v LOM servisují i americké Venomy a Vipery a podnik...

Rychlovlaky ve šnečím tempu. Superkonektor nabízí alternativu

Cesta z Prahy do Brna za méně než hodinu, cestování do Ostravy jen o půl hodiny delší. Vize vysokorychlostních železnic, které rýsuje už několik let české ministerstvo dopravy spolu se Správou železnic, zní pro cestovatele lákavě. Má to ale jeden...