Maaxi.cz

Samyang a Astrodesign se přidávájí k L-mount alianci

L-mount aliance původně vznikla jako spojení tří firem Leica, Sigma a Panasonic v roce 2018, tedy v době nástupu bezzrcadlovek. Chtěli lépe konkurovat více zavedeným značkám jako Sony, Nikon a Canon. V té době ani tak nešlo přímo o podíl na trhu, ale o možnosti vývoje a budování bezzrcadlovkového ...

Mohlo by vás zajímat

HTC U24 Pro se pokouší o nemožné. Legendární značku chce vrátit zpět i díky notifikační diodě a 3,5mm jacku

HTC uvedlo nový smartphone, který po letech vypadá zajímavě • Dostal zakřivený OLED displej, odolnost IP67 i teleobjektiv • Do výbavy se protlačila i notifikační dioda, 3,5mm jack a microSD

Startuje BTC Prague, láká na zvučná jména kryptoměnového světa

Na výstavišti v pražských Letňanech začíná největší bitcoinová konference v Evropě. BTC Prague potrvá tři dny a objeví se na něm špičky světové kryptoměnové scény. Mezi řečníky vystoupí šéf jedné z největších veřejně obchodovatelných společností Michael Saylor. Přítomna bude i česká a slovenská bitcoinová reprezentace v zastoupení Pavla Stick Rusná ...

Seznam.cz chystá vlastní konkurenci WhatsAppu či Facebook Messengeru

Internetová firma Seznam.cz vyvíjí vlastní komunikační službu. Půjde o obdobu komunikátorů jako je Facebook Messenger či WhatsApp. Pracovní název služby je Seznam Messenger, datum spuštění ještě není jasné.

Používání telefonů před spaním neovlivní kvalitu spánku. Zásadní je však to, co nám „zůstane v hlavě“

Nová metadstudie dokazuje, že se vlivy modrého světla přeceňují • Jeho vliv na naše usínání je minimální • Důležité je však to, co na telefonu děláme, a co nám „zůstane v hlavě“

Kosmická loď Starliner ma další problémy. Její posádka bude muset na ISS zůstat o čtyři dny déle

Kosmická loď Starliner sice minulý týden konečně odstartovala a úspěšně dopravila na Mezinárodní vesmírnou stanici astronauty Butche Wilmoreho a Suni Williams, jenže teď má další potíže. Podle dostupných informací v ní bylo objeveno již celkem 5 úniků helia. NASA se tak rozhodla misi prodloužit o ...

Vaše lajky jsou nyní soukromé. Sociální síť X začala skrývat, kdo lajkoval příspěvky

Sociální síť X začala před uživateli skrývat identitu profilů, které lajkovaly příspěvky jiných účtů. Novinku oznámila na svém vývojářském účtu. Upozornění na změnu se už začalo zobrazovat také uživatelům.

Polská komerční televize nakoupila sadu pohádek od České televize

Celoplošná polská komerční televize TV Puls nakoupila šestnáct celovečerních pohádek natočených pro Českou televizi či v její koprodukci. Rozšířila tak předchozí spolupráci.

Honor 200 Pro ukazuje, jak se změnil trh s telefony. Expert na portréty má krásný displej a nový čip od Qualcommu

Levnější než vlajkové lodi, ale s lepšími fotoaparáty. To je heslo, se kterým Honor začíná v Evropě prodávat svůj nejnovější telefon Honor 200 Pro. Jeho výbava i design okamžitě zaujmou. Tři 50Mpx fotoaparáty s elegantní „kapličkou“ na...

Podíl v Liftagu, které spoluzaložil a roky vedl, vyměnil za novou firmu. Ondřej Krátký zůstává u přepravy

V Liftagu stavěl jeho spoluzakladatel nový byznys, který se na konci roku oddělí do nové firmy. Sám Krátký v ní bude majoritní akcionář. Článek Podíl v Liftagu, které spoluzaložil a roky vedl, vyměnil za novou firmu. Ondřej Krátký zůstává u přepravy se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Mladý právník rozkrývá nekalé praktiky králů flipování. Podnikavci obírají lidi o nemovitosti, říká

Petr Němec se proslavil bojem proti neférovým půjčkám a zbytečným exekucím. V rozhovoru popisuje, jak se nyní začíná věnovat podvodům s nemovitostmi. Článek Mladý právník rozkrývá nekalé praktiky králů flipování. Podnikavci obírají lidi o nemovitosti, říká se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Roky hledali startupy pro fond Karla Komárka, teď rozbíhají vlastní. V první fázi mají půl miliardy

Fond Tachles VC českých zakladatelů Karla Tuška a Davida Marka se zaměří zejména na izraelské startupy z kyberbezpečnosti nebo umělé inteligence. Článek Roky hledali startupy pro fond Karla Komárka, teď rozbíhají vlastní. V první fázi mají půl miliardy se nejdříve objevil na CzechCrunch.

SimpleCell je v konkurzu, jeho vypnuté vysílače sítě Sigfox zůstávají na stožárech T-Mobilu

Na webu přitom společnost stále slibuje 96 % pokrytí a obnovení provozu sítě. Tomu prý brání vleklé spory s jedním z akcionářů.

Dejte iVysílání za paywall, vzkazují operátoři České televizi. ČT na tom už pracuje

Zákon, který má zvýšit televizní poplatky, naštval mobilní operátory. Šéf jejich asociace říká, že není důvod „bonzovat“ České televizi, kdo má internetové připojení.

Poslední chvíle před bouří? Vyzkoušeli jsme nový iPad Pro a iPad Air

Vyzkoušeli jsme nové iPad Pro M4 a iPad Air M2, porovnali je se špičkovým tabletem s čipem od Intelu a vysvětlujeme, proč se extrémně těšíme na druhou polovinu června.

Konstrukce kolon a kompozice funkcí v jazyku Coconut

Pipeline je v současném IT jedno z nejzneužívanějších slov. V jazyku Coconut lze pipeline používat ve smyslu kolon, tedy pro zajištění předávání návratových hodnot funkcí do jiných funkcí, což je základ tacit programmingu.

Commodore 1541-II: vytváření vlastních disket a použití cartridge FastLoad

Disketovka k osmibitu byl dříve nedostižný sen, tak jsem si jednu koupil. V poslední části se budeme věnovat postupu, jak vytvořit vlastní disketu a také, jak se projeví použití cartridge FastLoad.

Samsung má jako první monitory, které chladí kapalina

Společnost Samsung v Londýně oficiálně uvedla nové modely svých monitorů pro hráče i kancelářské využití. Byla to jejich evropská premiéra a redakce Technetu byla exkluzivně u toho.

macOS 18 Sequoia se vyzbrojí pomocí AI. Navíc okopíruje funkci, kterou přinesly už Windows 7

Sequoia převzala několik funkcí z Windows, včetně hodně starých • Novinky potěší i majitele iPhonů a AirPodů • Apple i v macOS nabídne tři úrovně umělé inteligence

Vybíráme nejlepší eSIM na léto. Toto jsou nejvýhodnější tarify na dovolenou v zemích mimo EU

Toto jsou oblíbené zahraniční destinace Čechů mimo Evropu • Koupíte si do nich datové eSIM u různých poskytovatelů • Vybrali jsme nejvýhodnější nabídky, cena není jediné kritérium

Bez souhlasu se skenováním konverzací na dětské porno nemá být možné posílat obrázky či odkazy

Mimo pozornost veřejnosti pokračuje příprava evropského nařízení, které má přinést podstatné zásahy do soukromé online komunikace přes služby jako je Messenger, WhatsApp nebo Signal.

Gears of War: E-Day chtějí nastavit nový standard toho, co je ve hrách technicky možné. Využijí k tomu Unreal Engine 5

Honor 200 Pro je profík na portréty. Svůj um opírá o legendární studio Harcourt a také AI

Honor uvádí na evropský trh novou řadu smartphonů Honor 200 • Nejvyšší model Honor 200 Pro je specialistou na portrétní fotky • Honor spojil síly s fotostudiem Harcourt, pomáhá i AI

Výborný seriál Arcane má parádní upoutávku na druhou sezonu. Ta bude zároveň poslední

Seriál Arcane (Arcane: League of Legends) se velmi rychle po premiéře zařadil mezi nejlepší animáky, které kdy byly natočeny. Za animovaným seriálem stojí spolutvůrci Linke a Alex Yee, produkovalo ...

Čínské elektromobily v Evropě podraží. Zvýhodňují je dotace, tvrdí komise a chystá vyšší cla

Důvodem má být výhodnější pozice čínských výrobců oproti těm evropským. Německo bude ale nejspíše proti, kriticky mluví i představitel Škody. Článek Čínské elektromobily v Evropě podraží. Zvýhodňují je dotace, tvrdí komise a chystá vyšší cla se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Generální tajemník OSN žádá světové vůdce, aby nepoužívali AI k ovládání jaderných zbraní

Generální tajemník OSN António Guterres prostřednictvím nahraného projevu, který zazněl na výročním zasedání US Arms Control Association ve Washingtonu, požádal světové vůdce, aby nepoužívali umělou inteligenci (AI) k ovládání svých jaderných arsenálů. „Lidstvo je na ostří nože, riziko použití ...

Grafici se naštvali na Adobe. Společnost rychle změnila podmínky a dušuje se, že necvičí AI nad jejich daty

Leckoho by napadlo, že firmy, které spravují terabajty kvalitních dat svých klientů, budou mít ohromný náskok v boji o tu nejlepší AI na světě. Představte si například, že by Adobe cvičila svůj ...

Češi investují po boku mistra světa F1. Startup prodává ojetá elektroauta, doveze je kamkoliv v Evropě

Německé Cardino uzavřelo investici ve výši téměř sto milionů korun, ročně zprostředkuje prodeje za miliardy. Článek Češi investují po boku mistra světa F1. Startup prodává ojetá elektroauta, doveze je kamkoliv v Evropě se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Tři čtvrtiny iPhonů běží na zatím nejnovějším iOS 17. iPady ztrácí jen pár procent, Android může závidět

Apple prozradil statistiku aktualizací systémů iOS a iPadOS • Na nejnovější verzi běží 77 % iPhonů a 68 % iPadů... •...a hned je jasné, proč Google své statistiky moc často nezveřejňuje.

Ivo Lukačovič se Švýcary inspiroval, teď je kupuje. Meteoblue přechází pod Windy

Zakladatel Seznamu a jeden z nejtajemnějších miliardářů Česka vyrazil na nákupy, ke své aplikaci pro předpověď počasí koupil částečného konkurenta. Článek Ivo Lukačovič se Švýcary inspiroval, teď je kupuje. Meteoblue přechází pod Windy se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Šmejc a CVC jsou při chuti, k Zásilkovně přikoupili maďarskou síť s více než tisícovkou boxů

Společnost FoxPost provozuje v Maďarsku, kde operuje i Packeta, zhruba 1 100 výdejních boxů. Emma Capital a CVC vytvořily společný holding. Článek Šmejc a CVC jsou při chuti, k Zásilkovně přikoupili maďarskou síť s více než tisícovkou boxů se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Jasnější displeje, hardware jako Lego a všude optická vlákna. Takhle budou vypadat počítače za 10 let

Ani v roce 2034 ještě notebooky a desktopy nenahradíme pomocí mobilů. •Pořád bude existovat poptávka po vyšším výkonu, větších displejích a pohodlnějším ovládání. •Výrobci už nyní ukazují, kam se vývoj technologií bude posouvat.

X ruší veřejné zobrazování lajků. Teď můžete zvyšovat dosah naprosto čemukoliv, aniž by se vám ostatní smáli

Uživatelé sítě X se už napříště nedozví, co všechno lajkoval jejich kamarád, příbuzný a kolega z práce. Sociální síť totiž zrušila veřejné zobrazení našich vlastních lajků a z cizího profilu na webu zmizela stejnojmenná karta. V aplikacích ji zatím ještě najdete, z nich ale také půjde pryč. Z ...

Lukačovičovo Windy kupuje švýcarského konkurenta a posiluje na trhu s online předpovědí počasí

Česká společnost Windyty provozující službu Windy kupuje majoritní podíl ve švýcarském konkurentovi Meteoblue. Obchod má podle posílit pozici Windy v byznysu s poskytováním přesné předpovědi počasí na internetu.

Organizace ICANN uspořádá Policy Forum příští léto v Praze

Praha bude příští rok v červnu hostit ICANN Policy Forum. Oznámilo to vedení organizace ICANN odpovědné za přidělování a správu domén nejvyšší úrovně a IP adres. Policy Forum se uskuteční 9. – 12. června 2025 a bude ji mít na starosti sdružení CZ.NIC. Jedna z vrcholných akcí ICANN se do Prahy vrací po třinácti letech. ...

Americké námořnictvo vyvíjí hypersonickou protilodní střelu HALO

Američané mají zájem o účinné rakety, které by bylo možné používat proti hladinovým cílům • Vyvíjejí proto hypersonickou střelu primárně odpalovanou ze vzduchu • Ta by měla být lepší než soudobé stealth protilodní střely AGM-158C LRASM

Největší výstavba od dob Vinohrad. Centrem další části Smíchov City bude kampus České spořitelny

Celkové náklady na novou čtvrť dosahují padesáti miliard, z nichž 35 je soukromá investice. Bydlet či pracovat by tu mělo 12 tisíc lidí. Článek Největší výstavba od dob Vinohrad. Centrem další části Smíchov City bude kampus České spořitelny se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Mastercard chce do roku 2030 zrušit opisování čísel z platebních karet při online nákupech

Druhá největší karetní společnost světa si dala za cíl, že do roku 2030 už budou všechny evropské platby v e-shopech tokenizované. Mastercard chce v příštích letech tlačit na provozovatele platebních bran a online obchodů, aby ustoupily od opisování čísel z karet, ale přešly na jednodušší a ...

UWB mělo už dávno zlepšit propojení s chytrými doplňky. V Androidu se do toho ale nikomu nechce

UWB je v Androidu už čtvrtým rokem, a slibované funkce jsou tatam • Funguje jen u některých Samsungů s lokátory SmartTag • Vývoj nových funkcí stagnuje už druhým rokem

Animovaný hit Arcane: League of Legends je zpátky. Druhá řada dostala trailer, má být tou poslední

Seriál Arcane: League of Legends se před pár lety okamžitě zařadil mezi nejlepší videoherní adaptace vůbec. V listopadu vyjde druhá, poslední řada. Článek Animovaný hit Arcane: League of Legends je zpátky. Druhá řada dostala trailer, má být tou poslední se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Tohle není grafická karta, ale šuplík na SSD. MSI chce usnadnit výměnu úložiště

Tchajwanská společnost MSI na domácím veletrhu Computex ukázala nejen nedávno avizovanou desku s paměťovým modulem CAMM2 instalovaným naplocho, ale také netradiční kartu nazvanou M.2 Xpander Aero Slider Gen5. Připomíná lowendovou grafiku, ale ve skutečnosti tato komponenta bude sloužit pro doplnění ...

Goliáš, David a valounek na párty: Otestovali jsme repro Bose S1 Pro+, Sony ULT Tower 10 a Sencor Sirius 2 Maxi

Můžete mít hudbu rádi sebevíc, můžete se zaklínat klasickými audiosystémy a investovat do gramofonových desek, ale nic to nezmění na tom, že bluetooth reprosoustavy vytlačily klasické hi-fi na okraj. Od malých repráčků jsme se dostali i k náhradě...

AI v iPhonu možná půjde vybírat podobně jako prohlížeč. Vedle ChatGPT se uvažuje také o Gemini od Googlu

Na WWDC jsme měli možnost se zúčastnit briefingu s Craigem Federighim (senior prezidentem softwarového inženýrství Applu) a Johnem Giannandreou (senior viceprezidentem Applu pro AI a machine learning). Akce probíhala na rozdíl od venkovní projekce přímo v prostorách Steve Jobs Theater a na začátku ...

Ztracený let MH370: největší leteckou záhadu mohou pomoci vyřešit podvodní akustické signály

8. března tohoto roku uplynulo dlouhých deset let od zmizení Boeingu 777 letecké společnosti Malaysia Airlines. Na palubě letu MH370 bylo 239 lidí, jejichž osud je dosud neznámý. Navzdory rozsáhlým pátracím akcím se nepovedlo najít letadlo ani jeho vrak. Lektor aplikované matematiky na Cardiff ...

Firmy v Česku dluhopisy často zneužívají a vydělávají jen obchodníci. To je špatně, říkají právníci

V západním světě je dluhopis standardní formou financování. V Česku nemá nejlepší pověst. Napravovat to chtějí v advokátní kanceláři Endors. Článek Firmy v Česku dluhopisy často zneužívají a vydělávají jen obchodníci. To je špatně, říkají právníci se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Manželé od Znojma uchvátili miliony lidí vyšívanou hrou. Chceme, aby působila česky, říká vývojářka

Eva Návratilová s manželem Lukášem provozují studio Attu Games zaměřené na menší hry. Jejich novinka Scarlet Deer Inn ale udělala velké haló. Článek Manželé od Znojma uchvátili miliony lidí vyšívanou hrou. Chceme, aby působila česky, říká vývojářka se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Zendaya jde do byznysu s Rogerem Federerem. Stala se tváří dravé švýcarské značky tenisek On

Hollywoodská herečka si připisuje první velké angažmá ve sportovním odvětví. Tenisky On nosí na natáčení filmů, teď s nimi i spolupracuje. Článek Zendaya jde do byznysu s Rogerem Federerem. Stala se tváří dravé švýcarské značky tenisek On se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Korejci mají rychlý mobilní internet a antény i na chodnících. Podívejte se na jejich netradiční vysílače

Husté zalidnění a zástavba si žádají jiné postupy než v Evropě. V Koreji se také rodí budoucí silný dodavatel bezdrátových částí sítě. Uvnitř: GALERIE.

Takto to vypadá v jednom z hlavních čipových center na světě, kde miliarda dolarů není žádná míra

Reportáž z Jižní Koreje, která dominuje paměťovým čipům. Včetně HBM, které odebírá Nvidia a které jsou jednou z esencí boomu umělé inteligence.

Bush starší ukončil studenou válku. Kvůli recesi ale prohrál souboj s Clintonem

Během své kariéry byl ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA), viceprezidentem i šéfem Bílého domu. George Bush starší, který se narodil před 100 lety, dotáhl v prezidentské funkci to, co započal již Ronald Reagan, ukončil studenou válku.

Nenechte si Microsoftem diktovat, jak má vypadat hlavní panel Windows 11

O užitečnosti hlavního panelu ve Windows 11 se vedou dlouhé diskuse. Někteří ho nesnášejí a rádi by zpět to, na co byli zvyklí v minulých verzích tohoto operačního systému. Jiný panel si vybrat nejde, nicméně existuje několik možností, jak ho překonfigurovat, aby byl efektivnějším a téměř se vrátil do starých kolejí. ...