Maaxi.cz

Taylor: Sledovat dvě proměnné by pro centrální banku nemělo být tak těžké, sazby by měly ještě trochu růst

Dalšího kola diskusí o zvedání sazeb se na CNBC účastnil i John Taylor ze Stanford University. Ten je autorem známého Taylorova pravidla, které bývá někdy zmiňováno jako vodítko pro nastavení sazeb centrální banky.

Mohlo by vás zajímat

Uvěřila nabídce na zhodnocení peněz. Nakonec kvůli dluhům skončila v exekuci

Bez peněz, často navíc s dluhy, bez naděje. Tak dnes a denně končí lidé, kteří podlehli nabídkám podvodníků lákajících na zhodnocení investic. Zločinů neustále přibývá, netrpí jen oběti, ale i jejich příbuzní. Přitom případy, jež řeší policisté, jsou zřejmě jen špičkou ledovce. Mnozí nešťastníci podvod ani neohlásí. ...

Ani moc levná, ani příliš drahá. Jak nastavit prodejní cenu nemovitosti

Běžný člověk prodává nemovitost možná jednou, maximálně párkrát za život. A často je to ten největší obchod, který kdy udělá. Nikdo nechceme prodělat, a tak nás to může instinktivně táhnout k tomu nastavit cenu co nejvýš. S tím, že zlevnit se dá vždycky. Podobná strategie se ale často nevyplácí.

Pojišťovnu vybírejte chytře. Poradce jako přítel i pomocník

Potřebujete pomoct s pojištěním, investicemi, penzijním spořením nebo hypotékou? Vybírejte chytře – správná pojišťovna pro celý život je totiž taková, která stále dává jistotu, že jste ji zvolili dobře. Doporučí důvěryhodné poradce, kteří jsou na blízku a dokáží zkušeně a zároveň lidsky poradit. Jejich stejně důležitou rolí je o klienty pečovat nej ...

Kdy máte nárok na cestovní náhrady za dojíždění do vzdáleného místa zaměstnání?

Máte nárok na cestovní náhrady za cestu na pravidelné pracoviště v určitém místě, třeba obci, i když máte jako místo výkonu práce sjednán celý okres nebo třeba celý kraj či dokonce Českou republiku?

Co je limitní objednávka?

Limitní objednávka (limitní příkaz) je obchodní příkaz používaný v oblasti financí a obchodování, který umožňuje investorům nakupovat nebo prodávat cenné papíry za určitou cenu, známou jako limitní cena. Tento typ objednávky zajišťuje, že obchod bude proveden pouze za cenu rovnou nebo lepší než je specifikovaná limitní cena. Limitní objednávky jsou ...

Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Modelový cyklus na akciovém trhu vypadá následovně: Valuace, tedy poměry cen k ziskům, fungují jako vedoucí indikátor, zisky obchodovaných firem je následují.

Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?

Jedním z důležitých předpokladů pro aktuální pozitivní vývoj na akciích byly výsledky důležitých firem a celková úspěšnost výsledkové sezóny. Klíčová pro akcie i dluhopisy však byla také data z amerického trhu práce.

Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií

Vzpomínáte si, jaké to je mít výnos? Jak ukazuje rok 2024, vydělávání peněz na akciovém trhu v dlouhodobém horizontu není jen o výběru správných růstových titulů.

Stát chystá bič na rodiče v domácnosti. Co se má změnit?

I když je podle státu žádoucí, aby se rodiče co nejdříve vraceli do práce, často se stává, že bývají doma i po uplynutí rodičovské dovolené. Až do věku 15 let dětí, je nyní takovým lidem hrazeno zdravotní pojištění. To se má však změnit.

Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou

Český podnikatel Daniel Křetínský předložil nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma dnes oznámila, že celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vklad hotovosti do podniku.

Zaměstnavatelé ruší nebo omezují zaměstnanecké benefity

Nová pravidla daňových limitů, která se týkají zaměstnaneckých benefitů, se postarala u části firem o jejich omezení či úplné zrušení. Zástupci podnikatelů chtějí, aby byly vyjmuty sociální a zdravotní benefity.

Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál

Investiční banka Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam nejlepších celosvětových investičních tipů. Cílem výběru z investičních tipů banky je nabídnout investorům seznam 15 až 25 akcií s hodnocením "nakupovat".

Byznys s dluhy: "Šmejdi" tahají z lidí peníze za dluhy, které jsou dávno promlčené

Váš dávno promlčený dluh se může stát předmětem byznysu. Po dlouhé době od vzniku dluhu může dorazit výzva k jeho zaplacení.

Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok

Torsten Slok z Apollo Global Management se již nějaký čas staví skepticky k názoru, že letos v USA dojde k nějakému výraznějšímu poklesu sazeb. Na CNBC nyní komentoval poslední čísla z amerického trhu práce, která jsou podle něj zralá na výraznou revizi a mohou ukázat, že situace v oblasti tvorby pracovních míst se výrazně nemění. ...

Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00

Patria Finance pořádá již tradiční událost Setkání s analytikem a makléřem, které se uskuteční v Olomouci dnes od 16:00 do 18:00 v RCO Centru Olomouc na adrese Jeremenkova 40B v salonku Andromeda.

Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů

Dozvuky pozitivního závěru minulého týdne vidíme i po víkendu. Evropské akciové trhy se posouvají nahoru, přičemž zisky se u těch klíčových vejdou do půl procenta.

Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny

Ve srovnání s minulým hektickým týdnem bohatým na makro i firemní čísla a události nás čeká určitý útlum. V kalendáři makrodat nenajdeme úplně zásadní vstupy, které by mohly hýbat tržním sentimentem na delší dobu.

Nemá odpracováno, nemá důchod. Roky ale ještě napracuje. Kdo mezitím platí zdravotko?

Pro nárok na důchod musí být splněny zákonem dané podmínky. Žadatel musí získat potřebnou dobu pojištění a dosáhnout důchodového věku.

Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes

Patria Finance pořádá již tradiční událost Setkání s analytikem a makléřem, které se uskuteční v Olomouci dnes od 16:00 do 18:00 v RCO Centru Olomouc na adrese Jeremenkova 40B v salonku Andromeda.

Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí

Primoco UAV SE IČ: 03794393 Praha, 6. května 2024 – Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV SE v letošním prvním čtvrtletí intenzivně pokračoval ve výrobě pro plnění dosud sjednaných zakázek.

Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB

Páteční setkání analytiků v ČNB a detaily nové prognózy ještě “přitvrdily” jestřábí vyznění čtvrtečního zasedání ČNB. Vyčkáme ještě na zápis ze zasedání a pokud nás v něm nic zásadního nepřekvapí, doladíme náš oficiální výhled na sazby - budeme počítat nově pouze s poklesy sazeb o 25bps na každém zasedání v tomto roce na 4,0 % (konec roku 2024) a n ...

Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek

Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV SE v letošním prvním čtvrtletí intenzivně pokračoval ve výrobě pro zejména plnění dosud sjednaných zakázek, což se dle firmy dočasně projevilo do propadu kvartálních tržeb.

Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost

Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 39 procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy Kč).

Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené

Primoco oznámilo své výsledky za první kvartál. ECB by dle posledních signálů mohla v červnu přikročit ke snížení sazeb. Japonský jen dále zůstává v centru pozornosti.

Skončil jsem v slzách. Celá vinice je mrazem spálená, říká malý vinař z Čech

Dva roky bojoval vinař Jakub Mikulášek se suchem. Do toho začali lidé šetřit a prodeje nejsou to, co bývaly. Letošní rok proto vyhlížel s nadějí, jenže ta byla rázem utnuta jarními mrazy.

Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy

Evropské společnosti mají více hotovosti než v nedávné historii. Společnosti z indexu Stoxx 600 mají na svých rozvahách v hotovosti téměř 1,5 bilionu eur.

Zaskočilo vás zvýšení daně z nemovitostí? Připravte se na další, daň poroste pořád

Řadu lidí zaskočilo letošní zvýšení daně z nemovitých věcí. U některých obcí a měst totiž došlo ke kombinaci růstu sazeb z konsolidačního balíčku a koeficientů od obcí.

KOMENTÁŘ: Všechny rozumné investice jsou dnes drahé. Až na jednu

Ceny zlata byly v minulých dnech na historických maximech, stejně tak jsou blízko rekordu ceny amerických akcií. Také hodnota bitcoinu nedávno dosáhla vrcholu. Nikdy v historii se nestalo, že by tato aktiva a komodity byly na nejvyšších číslech ve stejný čas, říká investor Vladimír Brůna.

Poloviční sleva na pokuty a papírové účtenky jen na vyžádání. Stát chce snížit podnikatelům byrokracii

Stát připravil balíček 23 novinek, které mají přinést administrativní úlevu pro podnikatele. Bude to stačit?

Co je LIFO?

LIFO (Last In, First Out) je metoda účtování zásob, která předpokládá, že poslední vyrobené nebo zakoupené položky jsou první, které se prodají nebo spotřebují. V kontextu účetnictví se jedná o metodu, která jako první odepisuje náklady na nejnovější produkty zakoupené nebo vyrobené. LIFO je často využíváno společnostmi, které potřebují udržovat ve ...

Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace

John Bailer z Newton Investment Management se domnívá, že na trhu existují zhruba dvě skupiny akcií. První z nich tvoří růstové tituly s vysokými valuacemi a proti nim stojí ostatní akcie, u nichž jsou valuace znatelně nižší.

Stravenka či příspěvek na dovolenou. Znáte změny zaměstnaneckých benefitů?

Příspěvek na stravování snad již každý bere jako naprostou samozřejmost. Sick days se ale určitě hodí. Stejně jako příspěvky na dovolenou, firemní školku nebo penzijní spoření. Pravidla pro firemní benefity se ovšem letos změnila. Víte jak? Nebo co do nich patří? Otestujte si své znalosti.

Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu

Minulý týden vzrostly výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů na úroveň, která nebyla zaznamenána od listopadu loňského roku. Důvodem byl před několika týdny zveřejněný index spotřebitelských cen v USA (CPI), který byl vyšší, než se očekávalo, a který způsobil, že trhy změnily svůj kolektivní názor na politiku Federálního rezervního syst ...

Co je korespondenční banka?

Korespondenční banka je finanční instituce, která poskytuje služby jiné bance, obvykle v jiné zemi. Tyto služby mohou zahrnovat provedení plateb, příjem vkladů a další transakce v měně nebo zemi, kde nemá banka klienta svou pobočku. Korespondenční banky hrají klíčovou roli v mezinárodním bankovnictví tím, že umožňují bankám provádět mezinárodní fin ...

Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb

Na CNBC připomněli, že v tuto dobu mělo podle některých dřívějších názorů již probíhat snižování sazeb. Inflace se ale například podle JPMorgan drží stále vysoko na to, aby centrální banka sazby snižovala a „možná tak bude skutečně třeba, aby na další pokles inflace vzrostla nezaměstnanost.

Kdo je zobrazen na pětistovce? Zkuste si, jak dobře znáte českou měnu

Které české bankovky se nejvíc padělají? A jakou barvu měly bankovky, kterými se už neplatí? Zkuste si náš kvíz na téma české mince a bankovky.

Vyrábí a vyváží pavouky, které baví šikmé plochy a má s nimi úspěch

Mít vlastní továrnu chtěl Lubomír Dvořák už v době, kdy to byl leda tak bláhový sen. Ale co se v 80. letech zdálo nemožné, byla za pár dekád realita. A tak dnes z moderní výrobny nad obcí Pohled na Vysočině vyjíždějí svahové sekačky značky Spider do celého světa.

Silný závěr týdne na Wall Street

Páteční obchodní seance byla v režii dat amerického trhu práce za předchozí měsíc, které dostaly investory zpět na vlnu optimismu. Data z trhu práce perfektně ladila s reportem Apple, který včera po trhu prezentoval svá čísla za předešlé čtvrtletí.

Co je kontrolní podíl?

Kontrolní podíl v akciové společnosti představuje takový počet akcií, který umožňuje jeho držiteli významně ovlivňovat rozhodování ve společnosti. Obvykle se jedná o více než 50% akcií, ale může to být i menší podíl, pokud je rozložení ostatních akcií takové, že žádný jiný akcionář nebo skupina akcionářů nemá dostatečný počet akcií k ovlivnění rozh ...

Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend

Třeba Paul Meeks z Harvest Portfolio Management si není jist tím, nakolik bude firemní sektor schopný „monetizovat“ umělou inteligenci. Přesněji řečeno ta část sektoru, která nabízí konečné služby a produkty.

Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom

Odlišný přístup centrálních bank v eurozóně a ve Spojených státech k úrokovým sazbám by mohl znamenat problém pro jednotnou evropskou měnu euro. Jestliže Evropská centrální banka (ECB) začne už v červnu sazby snižovat, jak avizovala, euro zřejmě oslabí, což prodraží dovoz do eurozóny.

Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti

Investorům se na závěr týdne dostalo důležitých pozitivních zpráv. Z jedné strany to je fundament, ohledně kterého vylepšil náladu Apple. Z druhé strany pak příznivě zapůsobil americký trh práce, který za duben dodal překvapivě slabá data.

Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)

Komerční banka, a.s. IČ 45317054 Společnost Komerční banka, a.s. zveřejnila hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024), více informací zde: KB Group financial_statements-1Q-2024.

Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat

Na CNBC míní, že Tesla sice zklamala svými výsledky za poslední čtvrtletí, ale akciím pomohlo to, že „Elon Musk hovořil o budoucnosti firmy“. Ron Baron z Baron Capital je jedním z významných akcionářů této společnosti, před časem ale omezoval své pozice na akciích Tesly, protože podle jeho slov už měly příliš velkou váhu v celém portfoliu jeho spol ...

Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů

Po čtyřech měsících, kdy data z amerického trhu práce konsistentně překonávala odhady, přišel duben, kdy se konečně dostavilo vyhlížené ochlazení. Týká se všech hlavních sledovaných parametrů a dál zlepšuje sentiment na finančních trzích v závěru týdne.

"E-šmejdi" dokážou vybrat peníze z platební karty na dálku

Škody až za 357 milionů korun způsobili za první čtvrtletí letošního roku tzv. „e-šmejdi“. Jedná se o podvodníky, kteří se zaměřují na kybernetické útoky. Ty jsou v nižší míře než ve stejném období loňského roku. Průměrná škoda na jednoho klienta klesla na průměrných více než 17 tisíc korun. Vyplývá to z údajů České bankovní asociace. ...

Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls

Bank of America ukazuje na změnu globálního akciového sentimentu. Robert Kaplan míní, že americká vláda svými deficity výrazně přispívá k inflačním tlakům a ovlivňuje tím i monetární politiku.

Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet

Futures na hlavní americké indexy dnes pokračují v růstu a navazují tak na včerejší zisky. Včerejší úvod seance nás včera chvíli napínal, nicméně v průběhu seance prodejní tlaky ustály a indexy až do závěru solidně posilovaly.

Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích

Investoři čekají na dnešní čísla o vývoji počtu pracovních míst a nezaměstnanosti v USA. Slabší zpráva o pracovních místech by signalizovala stagflaci, která by podle stratéga Bank of America Michaela Hartnetta zvýšila šance výprodejů na akciových trzích.

Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta.