Maaxi.cz

Založili jste odbory jen kvůli vlastní ochraně před výpovědí. Může vám to u soudu přitížit?

Před rozvázáním pracovního poměru s funkcionářem odborů zaměstnavatel žádá odbory o souhlas. Nejde jen o naplnění důvodu k ukončení pracovního poměru, ale také o „spravedlivost“ dalšího zaměstnávání. Co řekl soud ke skupince odborářů, kteří takhle chtěli chránit jen sami sebe a ne hájit i jiné zaměstnance?

Mohlo by vás zajímat

Cesta k levným hypotékám je plná výmolů a vyčkávání

Česká národní banka letos snížila základní úrokovou sazbu už o 1,5 procentního bodu na 5,25 %. Banky si ale vytvářejí finanční polštář a nezlevňují. Průměrnou úrokovou sazbu hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu snížily pouze o půl procentního bodu. Cesta k levnějším hypotékám, a tedy i dostupnějšímu bydlení, je tak stále plná výmolů. ...

Indexy na Wall Street dnes bez větších změn

Hlavní zámořské indexy dnes v úvodu obchodní seance oslabovaly, nicméně po 16 hodině SEČ začaly bez větších zpráv posilovat, ani to ale trhům nevydrželo dlouho a před 20 hodinou SEČ veškeré denní zisky odevzdaly zpět a pohybovaly se okolo včerejšího závěru.

Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů

Valuace největších technologických firem jsou znatelně nad valuacemi celého trhu. Jsou tudíž vnímány jako výrazně méně rizikové a/nebo mají v očích investorů výrazně lepší růstový výhled.

Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří

Poslední nárůst hlavních akciových trhů se děje hlavně na vylepšených očekáváních o politice Fedu a dobrých firemních výsledcích. Dnes dopoledne pomohly prodloužit růst evropské banky, ovšem následně dojem z výsledků pokazil Disney.

Nejpřívětivější pojišťovna v Česku? Víme víc

Potřebujete pomoct s pojištěním, investicemi, penzijním spořením nebo hypotékou? Vybírejte chytře – správná pojišťovna pro celý život je totiž taková, která stále dává jistotu, že jste ji zvolili dobře. Doporučí důvěryhodné poradce, kteří jsou na blízku a dokáží zkušeně a zároveň lidsky poradit. Jejich stejně důležitou rolí je o klienty pečovat nej ...

Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku

Akcie Walt Disney (DIS) klesají v úvodu obchodování o 9 % poté, co společnost zveřejnila nižší počet předplatitelů služby Disney+, než očekával trh a slabší výhled zisku na celý rok.

Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí

Povolovací procesy pro stavbu nových jaderných bloků i malých modulárních reaktorů v Česku se zřejmě zrychlí. Počítá s tím návrh atomového zákona, který dnes schválila vláda.

Kávový trh v nesnázích: Hrozí omezení produkce i výrazné zdražení

Změny klimatu způsobují problémy s produkcí kávy. Například velcí světoví vývozci bojují s velkým suchem a v Asii zase stoupá spotřeba kávy tak, že dochází ke zvyšování její ceny.

Výsledky Disney: Akcie klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku

Akcie Walt Disney (DIS) klesají v úvodu obchodování o 9 % poté, co společnost zveřejnila nižší počet předplatitelů služby Disney+, než očekával trh a slabší výhled zisku na celý rok.

Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný

Již několik týdnů víme, že dezinflace nepokračuje způsobem, ve který americká centrální banka doufala. Trhy tak nyní namísto šesti poklesů sazeb v letošním roce počítají jen s jedním, a to je z jejich strany rozumné.

Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent

Italský výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 19 procent na 352 milionů eur. Hospodaření podpořil zejména příznivý vývoj cen, rozmanitost nabídky aut a rovněž zájem o individuální možnosti úpravy vozů na základě přání zákazníků.

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled

Streamingové služby americké zábavní společnosti Walt Disney jsou poprvé v zisku. Ten ve druhém finančním čtvrtletí na provozní úrovni činil 47 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč) po ztrátě 587 milionů dolarů ve stejném období loni.

Co je LTV?

LTV (Loan to Value – v překladu “úvěr k hodnotě”) je finanční ukazatel používaný v oblasti hypoték. Vyjadřuje poměr mezi výší hypotečního úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti, která slouží jako záruka pro úvěr. LTV je klíčovým faktorem při posuzování rizik a podmínek úvěru jak pro věřitele, tak pro dlužníka. LTV je důležité pro b ...

Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky

Německý internetový prodejce módních doplňků Zalando se v prvním čtvrtletí vrátil po třech poklesech k růstu a zvýšil i ziskovost. Hrubý objem zboží (GMV), což je klíčový ukazatel tržeb, který měří celkovou hodnotu veškerého prodaného zboží, meziročně vzrostl o 1,3 procenta na 3,27 miliardy eur (bezmála 82 miliard Kč). ...

Cartier, Gucci nebo Luis Vuitton za hubičku. Zboží může skončit v likvidaci

Padělky známých značek se na českém trhu objevují neustále. Celní správa ČR si ke kontrole vytipovala dalšího z prodejců, kde měla na prodej padělků podezření. Potvrdilo se.

Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby

Výsledková sezóna se chýlí ke konci, ale ještě zbývají reporty několika firem, které by s sebou mohly přinést velké pohyby – oběma směry. Tento týden zveřejní své výsledky padesát pět firem z indexu S&P 500, včetně Disney a Uberu.

Výše daně z nemovitostí mu přišla složenkou. Může ji uhradit bankovním převodem?

V těchto dnech přichází poplatníkům daně z nemovitých věcí informace o její výši, kterou musí za rok 2024 uhradit. Údaje přichází složenkou, e-mailem nebo datovou zprávou.

SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

SAB Finance a.s IČ: 24717444 Společnost SAB Finance a.s. zveřejnila Konsolidovanou výroční zprávu a individuální účetní uzávěrku společnosti. Zprávy jsou dostupné zde: https://www.

Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu

Včerejší komentáře z Fedu podle očekávání nepřinesly nic překvapivého. Dokonce zazněl i přímý odkaz na nově příchozí inflační data, který nám potvrzuje jejich důležitost.

Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací

Evropa má ve svém soupeření s USA o přilákání akciových investorů novou sadu trumfů. Tahákem v tomto regionu zůstává i tradiční síla valuací, ale už není nejlepší.

Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2,7 procenta, oproti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta.

Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky

Stavební výroba v Česku se letos v březnu meziročně propadla o 8,3 procenta, což je nejvýraznější pokles za více než tři roky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Zatímco americký Fed bude v tomto roce snižovat sazby pravděpodobně jen velmi ztuha, ECB by měla zahájit cyklus uvolňování měnové politiky již na svém červnovém zasedání.

UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku

Největší švýcarská bankovní skupina UBS v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 70 procent na 1,8 miliardy USD (41,8 miliardy Kč). Hospodaření podpořily divize správy majetku a investiční banka.

Druhý květnový svátek. Mají obchody zavřeno nebo otevřeno?

Na zítřek připadá v pořadí již druhý květnový svátek. A stejně jako o velikonočních svátcích, tak i během květnových panuje zmatek, jestli mají obchody otevřeno nebo zavřeno.

Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou

Futures pro hlavní evropské akciové indexy naznačují pozitivní úvod na trzích. Blíže u nulové změny jsou pro Wall Street. Erste dostala novou cílovou cenu od analytiků Citi, Philip Morris ČR obchoduje posledním dnem s nárokem na dividendu.

Podvody okolo kryptoměn: Používejte selský rozum, bitcoin za vaši zbrklost nemůže

Podvodníci zneužívají bitcoin, aby z lidí vytáhli peníze. Na jaké pasti můžete narazit a na co pamatovat, abyste se jim vyhnuli?

Oblečení a udržitelnost? Zjistili jsme, jak jsou na tom známé značky

Některé značky oblečení spadají pod takzvanou fast fashion, tedy rychloobrátkové zboží s nižší cenou i kvalitou a vysokým množstvím. Jak to mají s udržitelností?

FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK

Nižší než očekávaná hodnota US inflace může prohloubit ztráty dolaru Dolar v posledních dnech pod tíhou o něco slabších amerických konjunkturálních dat maže své předchozí zisky s tím, jak trh poněkud koriguje svá jestřábí očekávání zabudovaná do výnosové křivky.

Připravované změny v peněžité pomoci v mateřství

Pro rok 2025 se připravují i významné změny v oblasti peněžité pomoci v mateřství. Dotknou se pojištěnek i jejich zaměstnavatelů.

Uvěřila nabídce na zhodnocení peněz. Nakonec kvůli dluhům skončila v exekuci

Bez peněz, často navíc s dluhy, bez naděje. Tak dnes a denně končí lidé, kteří podlehli nabídkám podvodníků lákajících na zhodnocení investic. Zločinů neustále přibývá, netrpí jen oběti, ale i jejich příbuzní. Přitom případy, jež řeší policisté, jsou zřejmě jen špičkou ledovce. Mnozí nešťastníci podvod ani neohlásí. ...

Ani moc levná, ani příliš drahá. Jak nastavit prodejní cenu nemovitosti

Běžný člověk prodává nemovitost možná jednou, maximálně párkrát za život. A často je to ten největší obchod, který kdy udělá. Nikdo nechceme prodělat, a tak nás to může instinktivně táhnout k tomu nastavit cenu co nejvýš. S tím, že zlevnit se dá vždycky. Podobná strategie se ale často nevyplácí.

Pojišťovnu vybírejte chytře. Poradce jako přítel i pomocník

Potřebujete pomoct s pojištěním, investicemi, penzijním spořením nebo hypotékou? Vybírejte chytře – správná pojišťovna pro celý život je totiž taková, která stále dává jistotu, že jste ji zvolili dobře. Doporučí důvěryhodné poradce, kteří jsou na blízku a dokáží zkušeně a zároveň lidsky poradit. Jejich stejně důležitou rolí je o klienty pečovat nej ...

Kdy máte nárok na cestovní náhrady za dojíždění do vzdáleného místa zaměstnání?

Máte nárok na cestovní náhrady za cestu na pravidelné pracoviště v určitém místě, třeba obci, i když máte jako místo výkonu práce sjednán celý okres nebo třeba celý kraj či dokonce Českou republiku?

Co je limitní objednávka?

Limitní objednávka (limitní příkaz) je obchodní příkaz používaný v oblasti financí a obchodování, který umožňuje investorům nakupovat nebo prodávat cenné papíry za určitou cenu, známou jako limitní cena. Tento typ objednávky zajišťuje, že obchod bude proveden pouze za cenu rovnou nebo lepší než je specifikovaná limitní cena. Limitní objednávky jsou ...

Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Modelový cyklus na akciovém trhu vypadá následovně: Valuace, tedy poměry cen k ziskům, fungují jako vedoucí indikátor, zisky obchodovaných firem je následují.

Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?

Jedním z důležitých předpokladů pro aktuální pozitivní vývoj na akciích byly výsledky důležitých firem a celková úspěšnost výsledkové sezóny. Klíčová pro akcie i dluhopisy však byla také data z amerického trhu práce.

Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií

Vzpomínáte si, jaké to je mít výnos? Jak ukazuje rok 2024, vydělávání peněz na akciovém trhu v dlouhodobém horizontu není jen o výběru správných růstových titulů.

Stát chystá bič na rodiče v domácnosti. Co se má změnit?

I když je podle státu žádoucí, aby se rodiče co nejdříve vraceli do práce, často se stává, že bývají doma i po uplynutí rodičovské dovolené. Až do věku 15 let dětí, je nyní takovým lidem hrazeno zdravotní pojištění. To se má však změnit.

Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou

Český podnikatel Daniel Křetínský předložil nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma dnes oznámila, že celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vklad hotovosti do podniku.

Zaměstnavatelé ruší nebo omezují zaměstnanecké benefity

Nová pravidla daňových limitů, která se týkají zaměstnaneckých benefitů, se postarala u části firem o jejich omezení či úplné zrušení. Zástupci podnikatelů chtějí, aby byly vyjmuty sociální a zdravotní benefity.

Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál

Investiční banka Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam nejlepších celosvětových investičních tipů. Cílem výběru z investičních tipů banky je nabídnout investorům seznam 15 až 25 akcií s hodnocením "nakupovat".

Byznys s dluhy: "Šmejdi" tahají z lidí peníze za dluhy, které jsou dávno promlčené

Váš dávno promlčený dluh se může stát předmětem byznysu. Po dlouhé době od vzniku dluhu může dorazit výzva k jeho zaplacení.

Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok

Torsten Slok z Apollo Global Management se již nějaký čas staví skepticky k názoru, že letos v USA dojde k nějakému výraznějšímu poklesu sazeb. Na CNBC nyní komentoval poslední čísla z amerického trhu práce, která jsou podle něj zralá na výraznou revizi a mohou ukázat, že situace v oblasti tvorby pracovních míst se výrazně nemění. ...

Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00

Patria Finance pořádá již tradiční událost Setkání s analytikem a makléřem, které se uskuteční v Olomouci dnes od 16:00 do 18:00 v RCO Centru Olomouc na adrese Jeremenkova 40B v salonku Andromeda.

Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů

Dozvuky pozitivního závěru minulého týdne vidíme i po víkendu. Evropské akciové trhy se posouvají nahoru, přičemž zisky se u těch klíčových vejdou do půl procenta.

Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny

Ve srovnání s minulým hektickým týdnem bohatým na makro i firemní čísla a události nás čeká určitý útlum. V kalendáři makrodat nenajdeme úplně zásadní vstupy, které by mohly hýbat tržním sentimentem na delší dobu.

Nemá odpracováno, nemá důchod. Roky ale ještě napracuje. Kdo mezitím platí zdravotko?

Pro nárok na důchod musí být splněny zákonem dané podmínky. Žadatel musí získat potřebnou dobu pojištění a dosáhnout důchodového věku.

Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes

Patria Finance pořádá již tradiční událost Setkání s analytikem a makléřem, které se uskuteční v Olomouci dnes od 16:00 do 18:00 v RCO Centru Olomouc na adrese Jeremenkova 40B v salonku Andromeda.

Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí

Primoco UAV SE IČ: 03794393 Praha, 6. května 2024 – Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV SE v letošním prvním čtvrtletí intenzivně pokračoval ve výrobě pro plnění dosud sjednaných zakázek.