Maaxi.cz

Neštovicemi proti nacistům, silnou vůlí proti zlu. Nová výstava Paměti národa vypráví příběhy tichých hrdinů

Interaktivní expozice Tichá hrdinství, kterou v pondělí v Brně otevřela nezisková organizace Post Bellum, ukazuje příběhy čtyř hrdinů druhé světové války a komunismu. Pro veřejnost se otevře na konci června. Výstavu zahájil mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS).

Mohlo by vás zajímat

RECENZE: Starej, na..anej dědek. Dokument o Petru Jandovi je polotovar

K 80. narozeninám a zároveň 60 letům kariéry kapely Olympic se Petr Janda dočkal roztříštěného a zřetelnější linkou neukotveného dokumentárního filmu Django v režii Olgy Malířové Špátové.

Pocta ‚valašskému Edisonovi‘. Na nádraží ve Vsetíně bude viset socha inspirovaná Slovenskou strelou

Nový dopravní terminál ve Vsetíně bude zdobit plastika inspirovaná legendárním vlakem Slovenská strela. Je to připomínka práce významného vynálezce Josefa Sousedíka. Plastiku tvoří červená lokomotiva v typickém odstínu Sousedíkova ikonického vlaku, dál je to svítící hybridní motor a vynálezcova skica.

Že my mladí stále něco řešíme? Ničíme generační traumata, říká Pam Rabbit

Nerada škatulkuje lidi podle toho, jestli vyrůstali s internetem a mobilem, nebo bez nich. Je přesvědčená, že jsou pořád stejní, jen je modelují odlišné vjemy. Pam Rabbit má sice už pár let přes milion fanoušků, teď ji však zaznamenali i ti, kteří se o současnou hudbu nezajímají. Dostala cenu Anděl v kategorii nejlepší zpěvačka. A tak se kdekdo ptá ...

RECENZE: Dospívání lemují sex i alkohol, dosvědčují přisprostlé Sopranistky

To, že nejen pro děti a rodiny hraje Malá scéna Hudebního divadla Karlín, přesvědčují Sopranistky. V hudební činohře v režii Ondřeje Sokola hrají a zpívají současné herecké hvězdy v čele s Martou Dancingerovou, Evou Burešovou či Annou Fialovou.

KVÍZ: Čórtův hrád, tam strašá. Co víte o Tajemství hradu v Karpatech?

Na prvního máje si můžete v televizi dopřát komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech. Pokud se považujete za milovníky a znalce tohoto snímku, zkuste změřit síly s následujícím kvízem.

Kdo žije v ananasu na dně moří. SpongeBob slaví 25. narozeniny

Předně před pětadvaceti lety, tedy 1. května 1999, vtrhl na televizní obrazovky nezdolně optimistický a za všech okolností dobře naladěný SpongeBob v kalhotách. Stejnojmenný seriál měl premiéru na televizním seriálu Nickelodeon a k dnešnímu dni získal několik ocenění včetně čtyř Emmy.

Ve věku 77 let zemřel spisovatel Paul Auster, autor Newyorské trilogie

Zemřel americký spisovatel Paul Auster. Asi nejznámější z jeho děl je detektivně laděná Newyorská trilogie a román o zázračném levitujícím chlapci Mr. Vertigo. Kromě toho se prosadil jako filmový scenárista. O jeho úmrtí v úterý informoval deník The New York Times, kterému to potvrdil blízký přítel spisovatele.

Každá hodina u šestiletých dětí zvyšuje riziko poruchy pozornosti. Děti by si měly číst, říká psycholog Ptáček

Čtení s dětmi v raném dětství zvětšuje jejich slovní zásobu nutnou pro následné rozvíjení komunikačních schopností a fantazie. Projeví se to za 15 až 20 let v jejich schopnosti vypořádat se s větším množstvím literatury, třeba i té odborné. Důležitá je přitom pravidelnost četby při prohlížení obrázkových knih a ne už tolik jejich množství, říká v r ...

Tarantinův Pulp Fiction slaví třicet let. Připomínáme pět věcí, kterými film změnil dějiny kinematografie

Popkulturní ikona, film Pulp Fiction z dílny Quentina Tarantina má třicet let, v květnu 1994 se ve světové premiéře představil na festivalu v Cannes.

Nové album Taylor Swift: jak moc je světová jednička a osobnost roku ochotna riskovat?

Taylor Swift vydala napjatě očekávané dvojalbum The Tortured Poets Department. Setkalo se s pozitivními ohlasy, ač jeho délku považují mnozí za přepálenou. A kdybyste nevěděli o masivním úspěchu americké zpěvačky, její nové dvojalbum by vám mohlo připadat v podstatě obyčejné, nijak se neodlišující od současné popové produkce. ...

VIDEO: Pražské návraty Tima Burtona. Slavný režisér zve na jedinečnou výstavu

Režisér Tim Burton se po deseti letech vrátil do Prahy se svou unikátní výstavou Návraty dokumentující jeho úspěšnou padesátiletou kariéru. „Prahu jsem si zamiloval pro gotickou krásu, slabost pro loutky a marionety a i kvůli jejím obyvatelům. Věřím, že se vám výstava bude líbit,“ vzkazuje Burton návštěvníkům. Výstava je přístupná v pražském Obecní ...

Nové album Taylor Swift ovládlo americké hitparády, v počtu prvenství zaostává už jen za Beatles

Popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla žebříčky americké společnosti Billboard. Její 11. studiová nahrávka se dostala do čela pořadí alb a zpěvačka překonala svůj vlastní rekord, když její nové skladby obsadily prvních 14 příček v aktuálním vydání hitparády Billboard Hot 100. ...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla žebříčky americké společnosti Billboard. Její 11. studiová nahrávka se dostala do čela pořadí alb a zpěvačka překonala svůj vlastní rekord, když její nové skladby obsadily prvních 14 příček v aktuálním vydání hitparády Billboard Hot 100. ...

Nový festival na renesančním zámku. Litava park zve na Mig 21 i Ledeckého

Na renesančním zámku Bučovice a přilehlé louce se poslední víkend v květnu bude konat festival Litava Park. Na dvoudenní akci vystoupí Mig 21, Wohnout, Vlasta Redl, Janek Ledecký, Robert Křesťan a Druhá tráva. Doplní ji doprovodný program. Festival zahájí improvizační skupina Partička.

Vydavatelství názor neprosazují, ale očekávají. Nechci sázet hity přes kopírák, říká Mirai Navrátil

Label je kamarád, ne diktátor, kontruje zpěvák kapely Mirai přesvědčení, že by vydavatelství hudebníkům vnucovala, jak mají muziku dělat. Rozpoznatelný styl prý pomáhá se prosadit, na novém albu Tomodachi se však skupina rozhodla v rámci popu zaexperimentovat. „Stejně se pravidla hry neustále mění, to, co fungovalo před dvěma třemi nebo pěti lety, ...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického divadla: chytrý text a působivý herecký výkon. Diváci po celé zemi se rozhodně mají na co těšit.

Festival ve Zlíně poctí Polívku či Bočana a předznamená olympiádu

Zlín Film Festival, nejstarší přehlídka filmů pro děti a mládež na světě, nabídne v 64. ročníku 293 snímků z 55 zemí. Koná se od 30. května do 5. června a zahájí jej premiéra dokumentu Velký finále PSO. V roli Young Stars se představí Anna Fialová, Darija Pavlovičová, Filip Březina a Adam Mišík.

Nejlepší golfistky se opět sejdou v Berouně na Tipsport Czech Ladies Open

Koncem června se v Royal Beroun Golf Clubu odehraje Tipsport Czech Ladies Open. Na turnaj ze světové série Ladies European Tour se do Berouna sjedou světové hráčky, ale také elitní české golfistky, v čele s českou jedničkou Klárou Davidson Spilkovou.

RECENZE: Jdu vyhnat z Kremlu Putina, líčí skutečný Šamanův příběh

Osm tisíc kilometrů pěšky, jen s károu a dvěma psy, hodlal urazit jakutský šaman Alexandr Gabyšev. Plán cesty: dva roky. Cíl: moskevský Kreml. Úkol: vyhnat Putina. Jak to (zatím) dopadlo, sleduje novinka kin Šamanův příběh.

Proč si impresionismus zaslouží být milován a proč za ním po 150 letech znovu vyrazit do Paříže

Pařížské Musée d’Orsay na konci března otevřelo velkou výstavu k uctění 150 let od prvního velkého představení impresionistů. Předkládá stále svěží rebelii francouzských umělců z konce devatenáctého století.

Sisi byla moderní a emancipovaná, feministka ale ne, říká autorka nové knihy

Dagmar Beňaková nedávno vydala čtvrtou knížku věnující se císařovně Alžbětě Bavorské, známé pod přezdívkou Sisi. Osudy a osobnost manželky rakouského císaře Františka Josefa I. ji fascinují od dětství. I po 125 letech od smrti totiž její příběh přitahuje čtenáře, badatele i filmové tvůrce. V posledních letech vzniklo hned několik filmů a seriálů, k ...

SOUTĚŽ: Na panáka s legendami české kriminalistiky. Vyhrajte knihu rozhovorů Mirka Vaňury

V jednom z nejúspěšnějších podcastů Českého rozhlasu nechává Mirek Vaňura nahlédnout do zákulisí známých policejních případů. S jejich vyšetřovateli pak usedá Na panáka. Vznikla tak ojedinělá série neformálních rozhovorů, které se staly základem pro publikaci Očima kriminalistů. Tento týden si o ni můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLA ...

Velké jméno. Zpěvačka Billie Eilish vystoupí příští červen v O2 areně

Jedna z největších hvězd současného světového popu vystoupí 1. června příštího roku v pražské O2 areně. Americká zpěvačka Billie Eilish k nám přiveze své aktuální třetí album Hit Me Hard and Soft, které vyjde za necelé tři týdny. Pražská zastávka bude součástí velkého turné, které v Americe startuje už letos v září. ...

Herec Depardieu je ve vazbě pro údajná sexuální napadení. „Žádnou ženu jsem nezneužil,“ hájí se

Francouzský herec Gérard Depardieu byl dnes v souvislosti s obviněním z dvou sexuálních napadení zadržen. Na pařížské komisařství byl předvolán k výslechu. Nařčení odmítá. Nejde ale o ojedinělá obvinění, kterým čelí.

RECENZE: S Pet Shop Boys nejste nikdy sami. Jejich hudba bolí, ale i konejší

Každé další album britského dua Pet Shop Boys je radostná událost pro všechny, kdo si oblíbili jejich vtipný, sarkastický i krásně melancholický pop. S deskou Nonetheless je potěcha znásobená tím, že jde o jeho nejzdařilejší počin za posledních několik let.

Francouzský herec Gérard Depardieu byl zadržen. Je obviněný ze sexuálního napadení dvou žen

Francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, píše AFP s odkazem na zdroje.

Život na turné. Na podzim přijedou do pražského O2 universa Take That

Britská popová kapela Take That v aktuálním složení Gary Barlow, Mark Owen a Howard Donald se v rámci turné This Life On Tour představí 16. října 2024 v pražském O2 universu.

Režisér, který odkryl nezvyklou míru pravdivosti. Karel Kachyňa by se dožil stovky

Režisér snímků Ucho, Sestřičky, Zlatí úhoři nebo Smrt krásných srnců Karel Kachyňa by ve středu oslavil sté narozeniny. Jeho počiny se zařadily do zlatého fondu tuzemské kinematografie. V roce 1995 obdržel Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu, o čtyři roky později převzal na MFF v Karlových Varech zvláštní cenu za dlouholetý přín ...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se nedávno dočkala prestižního ocenění Magnesia Litera a v České televizi nyní vzniká podle jejího scénáře seriál Děcko. Lucie Macháčková v Rozstřelu promluvila o povaze komiků, zkušenostech ze zahraničí i detabuizaci některých témat. ...

Rolling Stones zahajují své 47. turné. Na 15 amerických koncertech zazní i písně z nového alba

Kapela Rolling Stones ve Spojených státech zahájila už 47. turné za svou 60letou kariéru. Představují na něm svou nejnovější deskou Hackney Diamonds, na které zazní žánry od hard rocku až po country.

Úmorně dlouhá Cesta dlouhým dnem do noci v pražské Dlouhé. Nový umělecký šéf přišel do Prahy z Brna

Pražské Divadlo v Dlouhé na konci března uvedlo oceňovanou hru laureáta Nobelovy ceny Eugena O’Neilla Cesta dlouhým dnem do noci. Rodinné psychologické drama oceněné mimo jiné Pulitzerovou cenou scéna představila v režijním pojetí budoucího uměleckého šéfa Divadla v Dlouhé Ivana Buraje.

Film Let It Be dopoví příběh posledních dnů Beatles a ukáže, že se jen nehádali

Film Let It Be se vrací, 8. května bude mít obnovenou premiéru na Disney+. Dokument o Beatles natočený v roce 1969 mnozí vnímali jako film o rozpadu skupiny. O jeho oprášení se nakonec postaral až v 21. století režisér Peter Jackson.

Život jako pestrobarevný klip. Peter Bebjak chystá film o slovenském Gottovi

Režisér Peter Bebjak, podepsaný pod seriálem Devadesátky nebo aktuálně thrillerem Smršť připravuje film o zpěvákovi Karolovi Duchoňovi, který pro slovenskou populární hudbu znamenal ve své době to samé co pro českou Karel Gott.

United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezonu, dorazí víc než 100 umělců z celé Evropy

Od 1. do 4. května budou pražské ostrovy a desítka klubů po celé Praze patřit pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů. Koná se zde totiž tradiční hudební festival United Islands of Prague. Během letošních čtyř festivalových dnů se diváci budou moci zaposlouchat do největších hudebních objevů zemí evropské sedmadvacítky. Mimo tuzemské scény se ...

Moc si nepamatuji, tak sbírám věci s příběhy jako mentální kotvy, říká Orozovič. Vydává první album

Po celém světě sbíral inspiraci pro album Když chlap svléká tmu. Pro jeden klíčový předmět však nemusel chodit daleko, našel jej u sebe v peřinách. „V té písničce říkám: takové malé nenápadné značky. Já si vždy říkám, to nemůže být náhoda, že tam vždy něco takto zůstane,“ líčí pro Radiožurnál Igor Orozovič, hudebník a herec, jak narazil na opuštěno ...

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to přece někdy někde viděl, nejnověji přináší třídílný Vedlejší produkt na ČT1.

Nejslavnější román magického realismu získá seriálovou adaptaci. Netflix natočil Sto roků samoty

Seriálový formát už dlouhodobě umožňuje streamovacím platformám zpracovávat náročné knižní adaptace, ať už to byla v minulosti Hra o trůny nebo aktuálně Problém tří těles. Na letošní rok Netflix chystá zpracování slavného románu Sto roků samoty spisovatele a držitele Nobelovy ceny Gabriela Garcíi Márqueze. Před několika dny na něj zveřejnila první ...

Obraz Toyen Tajemství míst se vydražil za téměř 50 milionů korun. Soupeřilo o něj několik dražitelů

Obraz malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v Praze vydražen za 49,6 milionu korun, včetně aukční přirážky. Jde o dosud nejvyšší částku dosaženou v dražbě za dílo z poválečné tvorby Toyen, uvedla galerie European Arts.

Ta nevíra v sebe sama je překvapivě pořád silná, přiznává Ivan Trojan

Bude mi šedesát, síly ubývají, kariéra byla dlouhá, náročná a vyčerpávající. Takže přemýšlím, co dál, popisuje ve velkém rozhovoru pro iDNES.cz Ivan Trojan. V Dejvickém divadle právě proto uvedl monodrama Žáby, které vzniklo čistě v jeho produkci a se kterým bude objíždět zemi.

Ve staré Karviné se dobře žilo, spousta lidí by chtěla město zpátky, říká spisovatelka Lednická

Knižní série Šikmý kostel se uzavírá třetím dílem. Spisovatelka Karin Lednická se stala autorkou bestsellerů o krajině, jejíž historie je nesmírně spletitá. „Když jsem četla poválečné zápisy města Karviná, tak jsem si uvědomila, jak jsou i dnes lidé stejní,“ vypráví spisovatelka v pořadu Host Lucie Výborné.

Básník paranoie posedlý smrtí. Česky vyšel Bílý šum Dona DeLilla, jímž se napravuje dávná překladatelská křivda

Na sklonku minulého roku vyšel česky Bílý šum. Nakladatelství Argo novým překladem slavného románu napravilo dávnou křivdu způsobenou nepodařeným prvním překladem z roku 1999. Jak čtyřicet let od napsání klíčové dílo amerického klasika Dona DeLilla číst?

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho Ewinga z Dallasu a Franka Lamberta ze sitcomu Krok za krokem, společného s komiksy a sci-fi – byl totiž jedním z hostů letošního pražského Comic-Conu. Vzpomeňme si ale na slavnou scénu ve sprše se zmrtvýchvstáním Bobbyho Ewinga. To byl přece zvrat hodný v ...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké scény pro kulturní rubriku iDNES.cz v rámci seriálu „Sólo pro“ své vlastní texty. Tento týden uveřejňujeme slovo režiséra Vladimíra Morávka.

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem času stal hrdinou snímku Expedice Stříbrný spitfire, který v nedělní české premiéře uvádí kanál Prima Zoom.

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního dokumentu ČT Dynastie Prachařů – i když vdova po nejstarším z nich připomíná, že ze strany její matky trvá herecký klan ještě déle, už osm pokolení.

„Ach bože, jak bolí, když jsme konfrontováni s těmi, kdo nikdy nic pořádného nepřečetli.“ Jak se v Česku píše bestseller?

Pět kilo historie, půl lžičky pálivého koření a špetka štěstí. Namíchat (nejen) v Česku bestseller je alchymie, čeští nakladatelé ale mají pár tipů, jak na to. Ještě více novinek z kultury najdete v kulturním newsletteru live!

S dětmi za kulturou? Více než 40 tipů na zábavu s vašimi ratolestmi na každý víkend, kdy vám už lezou po hlavě

Přinášíme aktuální tipy na to, kam v Česku vyrazit s dětmi za kulturou i zábavou. A nemusíte zrovna po stopadesáté okounět u mamuta v Národním muzeu. Nejen kulturou živ je dětský divák, což se vybaví při dalším otráveném „a to musíme fakt jít zase na výstavu?“. Garantujeme, že s těmito tipy se vaše ratolesti nudit nebudou. ...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu nedávno dostala sošku Anděla – a hlavně společně se skvěle sehranou doprovodnou kapelou předvedla, jak má vypadat vyloženě pohodový koncert plný pozitivní energie.

Měli bychom se naučit zapomínat. Jako jedinci i jako společnost, říká autor románu Rozložíš paměť Marek Torčík

Dospívání v moravském Přerově. Zážitky queer chlapce vyrůstajícího v konzervativním průmyslovém městě. V prostředí, které trestá odlišnost. To jsou hlavní témata románu Rozložíš paměť, který vyhrál cenu Magnesia Litera v kategorii próza. „Lidská paměť funguje tak, že si pamatuje ty silnější impulzy. Jako třeba dnešek: budu si pamatovat spíš to, že ...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou novinku. Prvním představením nyní už zavedené pražské scény bude Okamžik, novinka nachystaná k patnáctinám Cirku La Putyka.