Maaxi.cz

Tip na výlet: Jelení příkop je po letech zase otevřený. S ním i zbytky medvědince a Pleskotův tunel

Za Rudolfa II. zde běhali jeleni, za Tomáše Garrigua Masaryka medvědi. Teď už je Jelení příkop otevřen jen pro lidi. Zato po dlouhé době. Článek Tip na výlet: Jelení příkop je po letech zase otevřený. S ním i zbytky medvědince a Pleskotův tunel se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Mohlo by vás zajímat

V noci na pondělí přinese prach z Halleyovy komety nebeskou podívanou

Meteorický roj Eta-Aquaridy je jedním ze dvou, jehož původ můžeme spojit se slavnou Halleyovou kometou. Země prolétá jejími prachovými stopami na jaře a na podzim.

KVÍZ: Připomeňme si květnové povstání a konec druhé světové války v Evropě

Výročí květnového povstání v Českých zemích a konec druhé světové války v Evropě si připomeneme prostřednictvím kvízu. Otázky se budou týkat nejen událostí a lidí, ale protože jsme na Technetu, tak z části i techniky.

Litevci, Poláci nebo Hitler? Baltské mocnosti se přetahovaly o Memel

Květen 1924 přinesl diplomatické vítězství Litevců nad Poláky. Svět jim přiklepl původně německý přístav na Baltu: Klaipedu, německy Memel.

Wine 9.8 uzavírá chybu v MS Office 97, Proton 9.0 zlepšuje běh řady her

FreeBSD nadále pracuje na vylepšeních zvukové vrstvy a grafickém instalátoru, Fwupd 1.9.19 přidává opravy a podporu dokovacích stanic, AlmaLinux formuje AI a HPC SIG.

Recenze TCL 65C805: Žádné sci-fi, jen moderní miniLED televize s pěkným obrazem a skvělou cenou

Televize jsou jako počítače. Když přijde revoluce, prodeje se zhoupnou nahoru, ale většinou je vývoj prodejů předvídatelný – průměrně si lidé koupí novou televizi jednou za čtyři až pět let, a často je impulzem velká sportovní událost. Letos...

Týden Živě: Jirka létá s novou Avatou 2 a Elon vyhazuje celé týmy – i ty, které by rozhodně vyhazovat neměl

Čínské DJI začátkem dubna představilo nový FPV dron Avata 2, začátkem května si s ním zalétal Jirka Kuruc. Před kamerou nám povypráví o tom, co všechno se zlepšilo a co byste od Avaty ani nadále čekat neměli. Před dvěma týdny Elon Musk oznámil, že propustí 10 % zaměstnanců Tesly. Teď se od ...

Za útok na americký Kapitol může Facebook, říká scenárista Sociální sítě. Pracuje na pokračování

Film Sociální síť ukázal zdramatizovanou formu příběhu vzniku Facebooku. O 14 let později na něj chce scenárista Aaron Sorkin navázat. Článek Za útok na americký Kapitol může Facebook, říká scenárista Sociální sítě. Pracuje na pokračování se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Energizer vyvinul nové knoflíkové baterie. Obsahují speciální látku, která zbarví děti domodra

Energizer se pochlubil novou ochrannou technologií Child Shield, kterou bude používat u svých knoflíkových článků. Drobné lithiové baterie jsou totiž lákadlem pro děti, které je mohou spolknout. A byť většinou neškodně projdou zažívacím traktem, za určitých okolností mohou pomalu reagovat s ...

Commandos: Origins lákají s ukázkou z hraní na beta test. Známé tváře se vrátí do období druhé světové války

Asynchroní parsování JSONu v C++20

Tento článek je ukázkou a malým cvičením na korutiny. Ukážeme si, jak napsat parser JSONu jako korutinu v C++20.

Jak obstát v elektronickém boji? DARPA testuje plně autonomní robotická bojová vozidla

Vše nasvědčuje tomu, že se na bojištích blízké budoucnosti budou objevovat nejen autonomní letecké drony, ale i autonomní bojová vozidla. Vzhledem k rostoucí intenzitě elektronického boje, který mnohdy prakticky znemožňuje komunikaci bezpilotního stroje se vzdáleným operátorem, se nelze divit, že ...

Ultimátní průvodce znakovými sadami. Co je to Windows-1250, ISO-8859-2, UTF-8 a další peklo, které nás trápí celé roky

Jak se kóduje digitální informace na počítači • Proč občas zlobí diakritika v titulcích a vypisují se jiné znaky • Co přesně se skrývá pod zkratkami UTF-8 nebo třeba Windows-1250?

Poslední svého druhu? Nové Ferrari je dost možná poslední ódou značky na schopnosti dvanáctiválce

Dvanáctiválec se dá označil za druh motoru na pokraji vyhynutí. Kvůli legislativě se s ním rozloučilo i Lamborghini. Ferrari se však nevzdává. Článek Poslední svého druhu? Nové Ferrari je dost možná poslední ódou značky na schopnosti dvanáctiválce se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Taylor Swift se i přes zákaz vrátila na TikTok. Pak její deska proslavila hospodu a strhla počítadla

Universal se s čínskou sociální sítí domluvil na nových podmínkách a vrátil na ni hudbu největších hvězd. Někdo byl ale přece o krok napřed. Článek Taylor Swift se i přes zákaz vrátila na TikTok. Pak její deska proslavila hospodu a strhla počítadla se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Huawei má hodinky s tematikou vesmíru. A pokud máte správné auto, tak vám ho odemknou

Přichází nová „vesmírná“ edice hodinek Huawei Watch 4 Pro • Hodinky podporují eSIM a umí tím pádem volat i bez telefonu • Některé funkce zůstávají pro Evropu nedostupné

Nové LEGO Star Wars je tady! Postavíte imperiální stíhačku, závod kluzáků, Grogua i Jar Jara Binkse

Datum 4. května znamená jediné – Star Wars Day! A tenhle svátek všech hvězdnoválečných fanoušků slaví i LEGO, a to rovnou novými stavebnicemi. Článek Nové LEGO Star Wars je tady! Postavíte imperiální stíhačku, závod kluzáků, Grogua i Jar Jara Binkse se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Windows 11 podle Statcounteru za rok vyrostly minimálně. Na herních počítačích dotahují Windows 10

Windows 11 meziročně vyrostly o tři procentní body dle Statcounteru •V dubnu systém skoro dosáhl na 26 % v měření rodiny Windows •Na herních počítačích se Steamem Jedenáctky míří na 47 %

Bezpečnostní normy dětských hřišť brání dětem v rozvoji, říkají autoři neobvyklých prolézaček

Navrhují prolézačky vycházející z nejnovějších poznatků kognitivní vědy a biomechaniky. Jejich hřiště se od plácků s houpačkou a klouzačkou liší. Článek Bezpečnostní normy dětských hřišť brání dětem v rozvoji, říkají autoři neobvyklých prolézaček se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Po Wrexhamu jde Ryan Reynolds s parťákem pomoct dalšímu klubu. Po ruce má i Zoufalou manželku

Filmový Deadpool a jeho parťák Rob McElhenney koupili část malého týmu v Mexiku. Jeho marketingový potenciál rozvinou s dalšími hvězdami šoubyznysu. Článek Po Wrexhamu jde Ryan Reynolds s parťákem pomoct dalšímu klubu. Po ruce má i Zoufalou manželku se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX

Koho fascinuje kosmonautika a raketová technika, může ho zajímat i to, kde se může veřejně či neveřejně potkat s technikou SpaceX. Možná jste někdo již některé kusy vesmírné techniky této společnosti viděli a rádi byste se podívali i na další. Určitým problémem může být, že se všechny momentálně nachází jen a pouze na území USA. ...

Štefánikova tragická smrt i po pěti letech budila v Československu emoce

Československo si před 100 lety, 4. května 1924, připomnělo páté výročí tragické smrti jednoho ze zakladatelů státu Milana Rastislava Štefánika.

Před 25 lety se na oběžné dráze Země ztratila malá družice. Teď se našla a astronomové mají radost

Desátého dubna 1974 byl v rámci vesmírného testovacího programu amerického letectva vypuštěn velký průzkumný satelit označovaný jako KH-9 Hexagon. Z něj následně odstartovala 66 centimetrů velká a 184 kilogramů těžká družice Infra-Red Calibration Balloon S73-7, která se pomocí dvou motorů dostala ...

CZC se snaží slevami vyhnat lidi z vlastního e-shopu na Allegro

Jsou to dva roky, co polské Allegro koupilo tuzemský Mall Group vlastnící CZC, Mall nebo kurýrní společnost WeDo. Zejména pro první zmíněný obchod ono spojení znamenalo velkou změnu a odstartovalo odklon od čtvrt století budované značky. Už to není jen CZC, ale CZC by Allegro. Nový majitel zaplnil ...

Blíží se premiéra Megalopolis, velkolepé novinky režiséra Kmotra a Apokalypsy. Nebude to mít snadné

Hlavní roli ve filmu o budování utopie inspirované antickým Římem ztvárnil Adam Driver. Teď vyšla první fotografie z ambiciózního projektu. Článek Blíží se premiéra Megalopolis, velkolepé novinky režiséra Kmotra a Apokalypsy. Nebude to mít snadné se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Netflix a další na víkend: Muž na vrcholu, akční City Hunter, historický Shardlake. A také Zdraví prochází žaludkem

CNN Prima News má po čtyřech letech vysílání skoro 2% podíl na trhu

Soukromý zpravodajský kanál CNN Prima News zažil dosud nejúspěšnější rok. Od loňského do letošního května byl jeho průměrný podíl na celodenní sledovanosti 1,91 % ve všeobecné cílové skupině diváků starších 15 let.

Lítačka vyhledá trasu s chůzí, MHD i kolem. Najde klimatizovaný vůz a vyhne se stoupání do kopce

Aplikace Lítačka dávno neslouží jen k uchování kuponů. Nejvyužívanějším nástrojem je vyhledávání, dá se skrze ni ale také platit za parkování v zóně. Článek Lítačka vyhledá trasu s chůzí, MHD i kolem. Najde klimatizovaný vůz a vyhne se stoupání do kopce se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Jak vybrat DAC pro co nejlepší sluchátkový výstup z počítače. Do 600 Kč. Poradíte?

Malý bojovník na Měsíci zvládl, co se nečekalo. Přežil tamní kruté noci

Japonské zařízení Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) bylo prvním, které letos úspěšně přistálo na měsíčním povrchu. Sonda sice skončila v neplánované poloze, ale nakonec zvládla fungovat. A i když nebyla stavěna na přežití lunární noci, vydržela již tři a nyní poslala novou fotografii.

Parkovací stání mizí a ulice se mění na obývák. V Brně začíná experiment, který v Česku nemá obdoby

V Česku má premiéru projekt taktického urbanismu. Probíhá v Brně, kde se jedna ulice zcela změnila pod taktovkou designérky, architektů i obchodníků. Článek Parkovací stání mizí a ulice se mění na obývák. V Brně začíná experiment, který v Česku nemá obdoby se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Google zaplatil Applu 20 miliard dolarů za to, že je v prohlížeči Safari jako výchozí vyhledávač

V listopadu loňského roku vyšla v rámci vyšetřování antimonopolních úřadu najevo řada zajímavých informací o obchodech mezi Googlem a Applem. Z dokumentů vyplývá, že Google platí Applu a Mozille za to, že nastavují jeho vyhledávač jako výchozí ve svých webových prohlížečích Safari a ...

Programovací jazyk BASIC oslavil 60. narozeniny. Zbastlili jsme v něm primitivní kalkulačku s bzučákem

Programovací jazyk BASIC oslavil šedesáté narozeniny. Plným názvem Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code se na scéně poprvé objevil 1. května 1964 a stojí za ním John Kemeny a Thomas Kurtz z Darthmouth College v New Hampshire. BASIC zjednodušil práci s počítačem Jak už název jazyka ...

Insta360 X4 zvládne 360°, záznam zapnete gestem a 8K video není žádný problém

Insta360 X4 je novou vlajkovou lodí mezi akčními kamerami, nabídne 8K video, 360° záznam obrazu i fotek, ale i běžný širokoúhlý záznam jednou kamerou. Fotit umí do RAWu a pro vyfocení či na znamení ...

Vyhledávač aplikace PID Lítačka umí kombinovat dopravní prostředky a má data v reálném čase

Rozšířené vyhledávání se v aplikaci PID Lítačka objevilo už před několika měsíci, teď jej Praha spustila oficiálně. Nový vyhledávač umí při hledání optimální trasy kombinovat různé druhy dopravy, včetně vlaků, chůze, sdílených kol, automobilů či taxíků.

Tichá a voděodolná klávesnice Logitech G213 Prodigy stojí jen 999 Kč. Nikdy nebyla levnější

Klávesnici Logitech G213 Prodigy momentálně nabízejí Datart a Alza za 999 Kč. Pod tisíc korun zatím nikdy nešla, obvykle stojí 1300 Kč a víc. Jde o herní model s membránovými spínači, který je dokonce voděodolný proti polití. Prodigy je s rozměry 452 × 218 × 33 mm opravdu masivní, protože má i ...

Jak se daří Warner TV v Česku? Má půl procenta sledovanosti, nejvíc lákalo sci-fi, teď vsadí na LEGO filmy

Dubnová čísla překonala očekávání, nová stanice oslovila téměř milion diváků. Program Warner TV v květnu přidá kostičkové filmy i americké komedie. Článek Jak se daří Warner TV v Česku? Má půl procenta sledovanosti, nejvíc lákalo sci-fi, teď vsadí na LEGO filmy se nejdříve objevil na CzechCrunch.

ČEZ koupil dalšího poskytovatele internetu. V dubnu získal dva, celkově přes deset

ČEZ koupil dalšího poskytovatele internetu. Skrze dceřinku Telco Pro Services získal firmu WMS, která provozuje optiku a bezdrátové připojení v Mostě, Litvínově, Lounech a okolí. Operátor funguje od roku 1993.

Rusko vede kybernetické útoky na Česko. NATO a Evropská unie se připojují k naší podpoře

Česko je dlouhodobě cílem kybernetické špionáže ruské skupiny APT28 napojené na tamní vojenskou rozvědku GRU. Podobně jsou na tom další evropské země. Česká republika, Evropská unie a NATO vydaly prohlášení s tím, že “ odsuzují aktivity ruského státního aktéra APT28”.

Byl ve SpaceX i Netflixu. Teď bude technologický dobrodruh David Pavlík šéfovat vývoji Rohlíku

Online supermarket Rohlik Group Tomáše Čupra bude mít nového technologického ředitele. David Pavlík vystřídá Ondřeje Klamta. Článek Byl ve SpaceX i Netflixu. Teď bude technologický dobrodruh David Pavlík šéfovat vývoji Rohlíku se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Na obzoru je nová kryptoburza od českých vývojářů

Od poloviny června začne fungovat nová kryptoměnová burza DASE. Stojí za ni tým, který má na starosti i provoz největší české směnárny kryptoměn Anycoin. DASE.com už spustila předregistraci, samotná burza pak bude spuštěna v rámci konference BTC Prague, která proběhne od 13. do 15. června.

PlayStation Plus nabídne loňský fotbal, výborného Ghostrunnera a Tunic inspirovaný klasickou Zeldou

Ani Vision Pro neodvrátil slabší výsledky Applu. Firmě znovu klesly tržby i zisk

Apple ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2024 utržil 90,8 miliardy dolarů, čímž si meziročně pohoršil o 4 %. O 2 % mu klesl také čistý zisk, který činil 23,6 miliardy dolarů. Z výsledků vyplývá, že se mu nedaří zejména v Asii, jmenovitě v Číně a Japonsku, kde příjmy výrazně klesly. V Evropě a USA ...

Nejoblíbenější jídla na Woltu? Vrabci z Prahy, bún bò nam bô z Olomouce a burrito z Ostravy

Platforma s rozvozy Wolt vybrala podniky, které v roce 2024 svým hostům nabídly bezkonkurenční gastronomický zážitek. Článek Nejoblíbenější jídla na Woltu? Vrabci z Prahy, bún bò nam bô z Olomouce a burrito z Ostravy se nejdříve objevil na CzechCrunch.

DIA přichystala pravidla pro přístup k datům v informačních systémech státu

Zlepšit propojení dat, které stát ve svých informačních systémech vede, slibuje návrh zákona o správě dat a řízeném přístupu k nim, připravený Digitální a informační agenturou (DIA). Předpis je v meziresortním připomínkovém řízení.

Co má společného italská mafie a zemědělci z pravěkého Brna. Incaprettamento – způsob, jakým zabíjeli své oběti…

První zemědělci ze střední a jižní Evropy obětovávali muže, ženy i děti, aby si zajistili přízeň svých božstev. Nejstarší známé projevy tohoto kultu pocházejí z Brna-Bohunic a jsou staré 7 400 let. Nejmladší našli vědci ve francouzské Provence a jsou skoro o dvě tisíciletí mladší. Lidé byli ...

Kaskadér je jeden z nejzábavnějších filmů roku. Gosling vzdává poctu přehlížené profesi (recenze)

O tom, že jsou kaskadéři poněkud přehlíženou a neprávem podceňovanou profesí, se mluví už řadu let. Stejně jako o tom, že by si dříči, co skáčou z oken nebo se nechávají na place filmů zapalovat či ...

Bezvavlasy už jsou miliardové. Do čela e-shopu se staví muž, který v Česku postavil síť lékáren Dr. Max

Česká skupina Bezvavlasy, která se specializuje na vlasovou kosmetiku, loni poprvé utržila přes miliardu. Čistý zisk činil 79 milionů korun. Článek Bezvavlasy už jsou miliardové. Do čela e-shopu se staví muž, který v Česku postavil síť lékáren Dr. Max se nejdříve objevil na CzechCrunch.

Vyšel nový žebříček svobody médií ve světě, Česko je na 17. místě

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic zveřejnila každoroční přehled svobody médií ve světě. Česká republika je v letošním žebříčku na 17. pozici, loni byla o tři příčky výš.

Čína chce jako první země světa odebrat vzorky z odvrácené strany Měsíce

V pátek krátce po deváté hodině ráno našeho času se má do vesmírného prostoru vydat čínská sonda Čchang-e 6. Již dříve k Měsíci vyrazila přenosová družice, která bude misi podporovat.

O2 rozšíří 5G pokrytí o 650 lokalit, hlavně na jižní Moravě. Na konci roku chce mít zmodernizovanou celou síť

O2 nastínilo další plány na pokrývání českého území sítí 5G. Operátor ve spolupráci se sesterskou společností CETIN nedávno dokončil pokrytí v Moravskoslezském kraji (psali jsme zde) a zároveň tehdy nastínil nejbližší záměry v rozšiřování sítě páté generace. Plán je teď ještě ambicióznější – letos ...